İZMİR merkezli olarak 'Paralel yapı' iddialarına yönelik 8 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 22 şüpheli, adliyeye sevk edildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı Okan Bato tarafından yürütülen paralel yapı soruşturması kapsamında, İzmir ile Çanakkale, Kütahya, Sivas, Gümüşhane, Denizli, Aydın ve Muğla'da geçen cuma günü düzenlenen operasyonlarda 22 kişi gözaltına alındı. İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'ndeki işlemleri tamamlanan zanlılar, bugün sabah saatlerinde İzmir Adliyesi'ne sevk edildi.
Aralarında öğretmen, esnaf, iş adamı da bulunan, paralel yapılanmanın yöneticisi ve üyesi oldukları iddia edilen zanlıların, 'himmet', 'infak', 'burs', 'zekat' ve 'fitre' adı altında para toplayıp, bunları kendi amaçları doğrultusunda kullandıkları ileri sürüldü. Paralel devlet yapılanmasından maaş aldıkları da öne sürülen şüphelilerin, kurban organizasyonu bahanesiyle bazı kişileri Afrika ülkelerine götürdükleri, bilet giderlerini de 'himmet' parasından karşıladıkları iddia edildi. Kurban Bayramı'nda bağış toplayıp, Türkiye'deki fiyatın çok altında, Afrika ülkelerinden satın aldıkları kurbanları kesip fotoğraflarını bağışçılara gösterdikleri, aradaki ücret farkını da örgüte aktardıkları ileri sürüldü.
Polis tarafından ele geçirilen ajanda ve dijital verilerden, zanlıların İzmir ve ilçelerinde bölgelere göre ayrıldıkları, para talebinde bulundukları iş adamları ve işyeri sahiplerini gelirlerine, kendi düşüncelerine yakınlık derecelerine göre sınıflandırdıkları, "himmet" organizasyonlarından bir kalemde 5 milyon liraya yakın bağış topladıkları bilgisine ulaşıldığı öğrenildi. İzmir genelinde bağışçılardan toplanan paranın zanlılardan Ö.K.'ye teslim edildiği de ileri sürüldü.
PARA TRAFİĞİ
Adliyeye sevkedilen şüphelilere yöneltilen suçlamalar arasında, makbuzsuz olarak toplanan paranın mümkün olduğunca resmi kayda alınmaksızın, ilgili örgüt elamanlarınca elden yurtdışına çıkarıldığı da yer aldı. Yurtdışından getirilen paranın da aynı uçaktaki paralel yapı üyesi elemanları arasında pay edildikten sonra Türkiye'ye sokulduğu ve havalimanında yeniden tek kişide toplandığı da öne sürüldü.

FOTOĞRAFLI