ADANA, () - ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı, Adli Tıp Anabilim Dalı ve Eczacılık Fakültesi'nin desteği ile gerçekleşen toplantıda sentetik uyuşturucu maddesi bonzai ele alındı. İstatistiklere göre bonzai tedavisi için yatan hasta sayısında İstanbul'un ilk, Adana'nın 2'nci sırada yer aldığı açıklanırken, kullanım yaşının 12'ye kadar düştüğü de belirtildi.
Doğu Akdeniz Farmakoloji Topluluğu'nun (DAFT) 12'nci toplantısı Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını Doğu Akdeniz Farmakoloji Topluluğu Kurucu Başkanı ve ÇÜ Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Şingirik yaptı.
BAĞIMLILIK YAPIYOR
Mersin, Hatay ve Gaziantep'ten de bilim insanlarının katıldığı toplantıda konuşan Marmara Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Karaalp, son on yılda ortaya çıkan ve tüm dünyada salgın halinde toplumları etkileyen sentetik kannabinoidler ya da ülkemizde bilinen yaygın adıyla bonzainin özellikle 15-30 yaş arası kişilerde bağımlılık oluşturduğu ifade ederek, "Daha çok erkeklerde görülüyor. Bunun arkasında sosyokültürel birçok etken bulunuyor. Örneğin ergenlik, büyüme arzusu, yaşanan sosyal veya psikolojik değişiklikler, travmalar, arkadaş ortamı, sınav stresi bunlar arasında sayılabilir" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı 2014 Uyuşturucu Raporu'na göre, yıllar içinde saptanan sentetik kannabinoidlerin sayısının giderek arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Karaalp, 4-5 sene gibi çok kısa bir sürede toplam sentetik uyuşturucu sayısının 350'ye ulaştığına dikkat çekti.
Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Gülmen  ise uyuşturucunun sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunu olduğuna vurgu yaparak, 15-24 yaş arası uyuşturucu maddeyi en az bir kere deneme oranının AB ortalamasının yüzde 29.7, Romanya ortalamasının yüzde 3.0, Çek Cumhuriyeti oranının yüzde 52.2 ve Türkiye ortalamasının ise yüzde 2.7 olduğunu söyledi.
İSTANBUL İLK, ADANA 2. SIRADA
Türkiye'de uyuşturucu bağımlılığı sebebiyle yatarak tedavi gören kişi sayısının yıllara göre dağılımını da açıklayan Prof. Dr. Gülmen, 2004 yılında 1417 kişi yatarak tedavi görürken 2013 yılında bu sayının 11 bin 262'ye yükseldiğine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de ikamet ettikleri illere göre yatarak tedavi gören kişi sayıları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Gülmen, 2 bin 54 hasta ile İstanbul'un ilk sırada, bin 57 hasta ile Adana'nın ikinci sırada yer aldığını belirtti. Uyuşturucu kullanım yaşına da dikkat çeken Gülmen kendilerine 12 yaşında bir kız çocuk vakasının geldiğini ve Adana'da uyuşturucu kullanım yaşının bu orana kadar düştüğünü söyledi.

FOTOĞRAFLI