Çocuk Alerjisi Uzmanı Doç. Dr. Mehtap Kılıç, çocukların sağlıklı büyümesi için öncelikle sağlıklı ve mutlu annelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Alerji Kliniğinden Doç. Dr. Mehtap Kılıç, çocuklarda yaşanan besin alerjisi hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Mehtap Kılıç, “Günümüzde özellikle küçük çocuklarda besinlerle ilişkili yakınmalarda artış dikkat çekicidir. Alerjide, sadece besin alındığında kabarma ve kaşıntı beklemek doğru değildir. Daha birkaç aylık bebeklerin gaitalarında sümüksü (mukus) görünümler, çizgi şeklinde kanamalar, kusma, kilo alamama, anlam verilemeyen ağlama ve huzursuzluk ve besin reddi gibi durumlar besin alerjisi ilişkili olabilir. Bu durumlarda mutlaka bir alerji uzmanına başvurmak gerekir. Besin alerjilerinde tanıda gecikmeler ya da yanlış uygulamalar büyümekte olan bir bebeğin yanlış beslenmesine; gereksiz ve doğru yapılmayan diyetler hem annenin hem bebeğin sağlıksız beslenmesine neden olmaktadır. En büyük hatalar test yorumlanmasında yapılmaktadır. Testte pozitiflik çıkmadığında alerji yok denmesi her zaman doğru olmadığı gibi, testteki her pozitiflik de anlamlı kabul edilmez. Testlerin doğru yorumu alerji uzmanlığı gerektirir” dedi.

Doç. Dr. Mehtap Kılıç şu bilgileri verdi: “Sadece süt alerjisi olduğu halde tüm protein içerikli besinlerin yasaklandığı bebekleri ve anneleri hemen her gün görmekteyiz. Her protein alerji yapabilir hepsini keselim yaklaşımı doğru değildir, aksine sorumlu proteini bulup sadece onu diyetten çıkarmak, büyüme ve gelişmede bir aksamaya neden olmamak hedeftir. Özellikle süt ve süt ürünlerinin diyetten çıkarıldığı çocuklarda anne ve bebeğin kalsiyum dengesinin korunması, gerekli takviyelerin yapılması çok önemlidir. Hem emziren annenin hem büyüme döneminde olan bir çocuğun diyetinde kalsiyum çok önemlidir. Süt alerjisi olan çocukların çok az bir kısmında et tüketimi ile sorun olmasına karşın üzülerek görmekteyiz ki birçok bebeğin ve annenin diyetinden et hemen çıkarılmaktadır. Sonuçta iyi beslenmemiş olan annenin süt kalitesi düşmekte ve bu durum bebekte vitamin eksikliklerine, büyüme ve gelişmede olumsuz etkilere neden olmaktadır. Alerjik çocukların ve annelerinin diyetinin ayarlanması yanında diyetin ne zaman açılacağı, hangi hastaların alerji testi ile izlenmesi, hangi hastaların sadece diyet değişikliği ile izlenmesi gerektiği uzman takibi gerektirir.”

Gaitada görülen her mukusun alerji olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Mehtap Kılıç, “Her gaz nedeni ile ağlama da basit bir gaz sancısı olmayıp besin alerjisi olabilir. Hedefimiz sağlıklı çocuklar yetiştirmektir. Durmadan net olmayan diyetlerle zorlanan anneler de tek sorun kısıtlı beslenme de değildir. Anneler bu diyetlerle kaygılı yaşamakta, istediği gibi beslenememekte ve bu da anne sütünü olumsuz etkilemektedir. Çocuklarımızın sağlıklı büyümesi için öncelikle sağlıklı ve mutlu annelere ihtiyacı vardır. Diyette kısıtlamanın doğru yapılması bu yüzden çok önemlidir. Alerji ile ilgili yakınması olan bebeklerin alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve izlemi en doğru yaklaşımdır” şeklinde konuştu.