ABD'de Michigan eyaletinin Detroit kentinde Jumana Nagarwala isimli kadın doktor, 6-12 yaş arasındaki kız çocuklarını sünnet etmekle suçlanıyor.

Ülkede eşi benzeri olmayan davada doktor için müebbet hapis cezası isteniyor.

Detroit Başsavcı Yardımcısı Kenneth Blanco, "Hastalarını tedavi etmek için yemin etmesine rağmen Dr. Nagarwala, en savunmasız kurbanları üzerinde korkunç ve vahşice bir yöntem uygulamıştır" dedi.

Savcılığa göre, doktor sünnet ettiği kişilerden operasyondan kimseye bahsetmemelerini istedi. Doktor Nagarwala suçlamaları reddediyor.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI),  gelen ihbar üzerine harekete geçildiğini ve kız çocuklarının doktoru teşhis ettiğini açıkladı. FBI'a göre, davacıların dışında birçok kız çocuğu da doktor tarafından sünnet edildiğini müfettişlere söyledi.

FBI ajanı Kevin Swanson, adı açıklanmayan klinikte yedi yaşındaki bir kız çocuğuna ait eldiven bulunduğunu da aktardı. Michigan dışında başka eyaletlerden de Nagarwala'ya kadın sünneti için gelen hastalar olduğu belirtiliyor.

ABD'de kadın sünneti, 1996 yılından beri yasa dışı.

200 milyon kadın

ABD'li yetkililer 2012'de, ülkede sünnet edilen ya da sünnet riski altındaki kızların ve kadınların sayısının 500 binden fazla olduğunu açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) ise dünyanın dört bir yanında kadın sünnetinin farklı türlerine maruz kalanların sayısının 200 milyona yakın olduğunu duyurmuştu. BM'ye göre bu vakaların yarısı Mısır, Etiyopya ve Endonezya'da görülüyor. Dünya sağlık Örgütü verilerine göre, Somali, Gine ve Cibuti de kadın sünneti çok yaygın.

BM Genel Kurulu, 2012 sonunda oy birliğiyle kabul ettiği kararla üye devletlerden kadın sünnetine son verme çağrısında bulunmuştu.  Kadın sünneti, 24 Afrika ülkesinde yasak.

Kaynak:Milliyet