Pursaklar Belediyesi Merkez Dede Torun Evi, Ankara Oğuz seğmenlerini ağırladı. Renkli görüntülere sahne olan Seğmen Divan Gecesi’ne Belediye Başkanı Selçuk Çetin de katıldı.
Seğmen Divan Gecesi’ne Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, AK Parti Pursaklar İlçe Başkanı Mehmet Kabasakaloğlu, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları Nedim Erçetin, Osman Kayaer, Ankara Oğuz Seğmenleri Derneği Başkanı Ayhan Ertürk, Pursaklar Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Recep Aydın, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hasan Kocakuşak ile çok sayıda davetli geceye katıldı. Gecede seğmenliğin tarihi hakkında bilgi veren Ankara Oğuz Seğmenleri Derneği Ayhan Ertürk, “Seğmenlik oyun ve eğlenceden ibaret değildir. Seğmenlik, Oğuz boylarından gelen bir kültürdür. Buna hepimizin sahip çıkması gerekir” dedi. Seğmenliğin yanlış tanıtıldığından yakınan Ertürk, seğmenlerin tarihte önemli rol oynadığını ve her zaman devletin yanında yer aldıklarını kaydetti.
“SEĞMENLER HER ZAMAN DEVLETİN YANINDA OLMUŞTUR”
“Kültür yozlaşmasının önüne geçmek istiyoruz” diyen Ertürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Seğmenlik çok eskiden gençlerimizi yetiştirmek, onlara edep, ahlak öğretmek üzere düzenlenen kültürdür. Seğmen ocaklarına genç arkadaşları toplayıp bunu yaşatmışlardır. Seğmenler her zaman devletine destek vermiştir. ‘Seğmen kurulması’ ve ‘seğmen dizilmesi’ diye Seğmen Alayları vardı. Seğmenler, Türklerin tarihinde hiçbir zaman muhalefet olmamıştır. Yakın tarihte (27 Aralık 1919’da) 3 bin atlı ve 700 yaya şeklinde seğmen alayını kurup milli mücadele döneminde devletine sahip çıkmıştır. Temiz ve ahlaklı toplum yetiştirmek üzere dernek kurup bu kültürü öğretmeye çalışıyoruz. Kültür yozlaşmasının önüne geçmek istiyoruz. Seğmenlik sadece oyun ve eğlenceden ibaret değildir. Seğmenlikte kültür vardır, hiyerarşik bir düzen vardır, saygı, sevgi vardır. Bugün bunların hiçbiri bilinmiyor. Bu da bizi üzüyor. Oğuz töresi diyoruz. Oğuz töresi dediğimiz zaman bütün Türkleri kapsıyor. Binlerce yıla damga vuran Oğuz boyları vardır. Türk ve İslam kültürüne ait ne varsa onları canlandırmak istiyoruz. Bizleri ağırlayan Pursaklar Belediye Başkanımız Selçuk Çetin’e teşekkür ediyorum.”
Dernek üyeleri, şiir okuyup oyunlarına davetlileri de dahi etti. Derneğin seğmen geleneğine sahip çıkmasını takdir eden Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, “Pursaklar’da böyle güzel bir gece yaşatıp, kültürümüze sahip çıktıkları için kendilerine teşekkür ediyorum. Bizler sosyal ve kültürel belediyecilikte örnek projelere imza attık. Derdimiz kadim kültürümüzü yaşatmak, onu yarınlara taşımak. Rabbim yollarını açık etsin. Bizleri yalnız bırakmayan hemşehrilerime de teşekkür ediyorum” dedi. Program topluca edilen dua ile sona erdi.