Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Anıt Park içinde yer alan, el emeği ürünlerin sergilediği Çarşı 1919'un boşaltmasının gündeme gelmesine tepki gösteren kadınlar, bugün binaya geldiklerinde hayatlarının şokunu yaşadı. Kadınlar, zabıta ekiplerinin kilitlere demir levha ile kaynak yapmasına ve el emeği ürünlerinin çöp torbalarına koyarak binanın zorla boşaltmasına isyan etti.

carsi-1919

KAPIYA KAYNAK YAPTILAR

Samsun Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı tarafından, 12 Ağustos 2021 yılında 'Kadın Emeği Çarşı 1919'a gönderilen resmi yazıda alanın belediye tarafından kullanımı için 15 gün içerisinde boşaltılması istendi. Aradan geçen süre zarfında ise iddialara göre Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, 2 kere sözlü olarak 'yıkım kararı var. Çıkın' talimatı verdi. Belediye Başkanlığı daha sonra ise dün çarşıya zabıta personeli göndererek çarşının kapı kilitlerini değiştirmek istemesi kadınların tepkisine neden olunca geri adım attı. Belediye ekipleri ise gece saatlerinde yeniden Çarşı 1919'a giderek kapının kilitlerini birbirine demir levha ile kaynak yaparak girişi engelledi. Kadınlar bu sabah saatlerinde Çarşı 1919'a geldiklerinde karşılarında zabıta ekiplerini ve kapının kilitlerinin birbirine kaynatıldığını görerek duruma tepki gösterdiler.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR

Kadınlar adına konuşan ve tepkisini dile getiren Çarşı 1919’dan Serpil Coşkun,  "Bu ülkede kanun var. Bunu Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceğim. Cumhurbaşkanımız buna müsaade etmezdi. Bizim ürünlerimiz çöp poşetleriyle gitti. El emeğimiz çöp poşetine koyulacak bir şey değil. Zabıta zorla girdi. Tutanak karşılığında da almadılar. Ne kayboldu, ne kırıldı bilmiyoruz? Adaletten ayrılmayacağız. Bana 2021'de gönderdikleri yazıyla boşaltılacağını söylediler. AK Parti Milletvekilleri Çiğdem Karaaslan ve Fuat Köktaş'ın araya girmesiyle durdurulmuştu. Şimdi karar olarak bunu gösteriyorlar. Neden o zaman boşaltmadı? Suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.

TÜRKEL'DEN SERT TEPKİ 

Olaydan haberi olduktan sonra Çarşı 1919'a gelerek açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Fatih Türkel ise şunları söyledi: "Mustafa Demir, tek adamlığın suyunu çıkardı. Kardeşim derebeyi misin sen? Kadınlarımıza önce burayı vermişsin. Her şeyin bir ahlakı ve adabı var. Eşkıya gibi işletmenin kapısına kaynak yapmak eşkıyalıktır. Bu derebeyliğidir. Yarın birisi senin makamını böyle yapsa ne yaparsın? Çok ayıp bu. Bu emeğe ve malzemelere yazıktır. Burası senin baban malı değil. Burası ortak maldır. Burası senin Çarşamba'daki çiftliğinin bahçesi değil. Gel buradaki kadınlarımızın emeklerine saygılı olduğunu göster. Yıkılması gerekiyorsa yık ama gereğini yap. Biz CHP olarak bunun takipçisi olacağız."

ÇÖP POŞETLERİNE KONULDU

Fatih Türkel'in açıklamasının ve basın mensuplarının alandan ayrılmasının ardından yaklaşık 50'ye yakın Büyükşehir Belediyesi Zabıta personeli, alana gelerek ilk olarak kaynak yapılan yeri keserek Çarşı 1919'un içeri girdi. Kadınların içeriye girmesine müsaade edilmezken el işlemeleri çöp poşetlerine doldurularak kamyonetler ile birlikte belediye deposuna götürüldü.

Haber Kaynak: Hakan AKGÜN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.