Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) tarafından düzenlenen Sigarayla Savaş Seminerinde konuşan TSSD İcra Kurulu Üyesi Gözde Özdemir, sigara yüzünden dünyada her 6 saniyede bir, bir insanın öldüğünü söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) ile Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin (TSSD) ortaklaşa düzenlediği “Sigarayla Savaş Semineri”nde konuşan Dernek İcra Kurulu Üyesi Gözde Özdemir, dünya genelinde her altı saniyede bir, bir kişinin sigaradan dolayı yaşamını yitirdiğini, yakın gelecekte bunun 4 saniyeye düşeceğini söyledi.

“Hepimizin başı sağ olsun”

İAÜ’de düzenlenen seminerde konuşan Özdemir, sözlerine tüm izleyicilere başsağlığı dileyerek başladı. Özdemir, “Çünkü dün itibarıyla 300’den fazla insan sigaradan dolayı hayatını kaybetti. Bu sadece düne ait bir istatistik de değil. Her gün dünyada 300’den fazla insan sigaradan dolayı hayatını kaybediyor” diye konuştu. Sigara nedeniyle her 6 saniyede bir, bir insanın yaşamdan koptuğunu ifade eden Özdemir, “Eğer gerekli önlemler alınmazsa bu süre yakın bir gelecekte 4 saniyeye kadar inecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye sigara kullanımında ilk 10’da

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmaları özetleyen Özdemir, daha sonra sigarayla ilgili bazı istatistiklere yer verdi. Türkiye’nin sigara kullanımında dünya genelinde ilk 10’da olduğunun altını çizen Özdemir, “Türkiye’de halen 20 milyon civarında sigara tiryakisi var. Hedefimiz en kısa sürede bunu 17 milyonun altına çekmek” diye konuştu. Özdemir ayrıca, sigara nedeniyle her yıl 25 milyar dolar harcandığını, bunun 15 milyar dolarının direkt sigaraya, 10 milyar dolarının ise sigara nedenli hastalıklara harcandığını belirtti.

Sigarayı bırakmak isteyenlere tavsiyeler

“Sigara içenlere üçüncü sınıf vatandaş muamelesi yapmamak gerek” diyen Özdemir, “Sigara kullananlara yönelik öteleyici ve sert yaklaşımlar yerine empati ağırlıklı söylem ve eylemler daha etkili olacaktır” diye konuştu. Sigarayı bırakmak isteyenlere bazı tavsiyelerde bulunan Özdemir, “Kendinize bir sigara bırakma günü belirleyin. Bu tarih doğum gününüz, evlilik yıldönümünüz veya yılbaşı gibi bir tarih olabilir. Ardından da bu tarihe iki hafta kalana kadar içtiğiniz sigara sayısını 7’ye indirmeye çalışın. Tiryakilerin deyimiyle ‘sigaranın yanında iyi gitmeyen’ süt gibi içeceklere yönelebilirsiniz. Yine bu dönemde paket ve çakmak taşımayı bırakıp, günlük deyişle ‘otlakçılık’ yapmak da sizi sigaradan soğutabilir. Kafanızı toplamak için sigara yerine meyve suyunu tercih edin. En önemlisi de, mekan çıkışı, arkadaş ortamı veya benzeri durumlarda ‘otomatik olarak’ sigara içmeyin. Ve hiçbir zaman da mücadeleden vazgeçmeyin” dedi.

Etkinlikte ayrıca, İAÜ Tiyatro Kulübü’nün hazırladığı “Bir Baş Soğan” adlı oyun da sahnelendi. Sevgilisine evlenme teklif etmek üzereyken sigara yüzünden onu kaybeden bir genç adamın öyküsünün konu alındığı oyun, izleyiciler tarafından büyük alkış aldı. Sigarayla mücadeleyle alakalı küçük ve eğlenceli bazı oyunların da oynandığı etkinlik, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.