Enver ALAS / İSTANBUL, () 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın yürüttüğü nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasını 'Soğuk Savaş' döneminin sona ermesinden bu yana diplomasinin elde ettiği en büyük zaferlerden biri olarak nitelendirdi. Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Gül, “Bu diplomatik zaferin bölgedeki diğer meselelerin çözümü için de örnek teşkil edeceğini ve kolaylaştıracağını düşünüyorum" dedi.
Abdullah Gül'ün yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana diplomasinin elde ettiği en büyük zaferlerden birisi olarak değerlendiriyorum. Türkiye olarak yakından takip ettiğimiz ve daima desteklediğimiz bir süreçti. Ben de şahsen emek verdim. Hem Dışişleri Bakanlığı dönemimde hem de Cumhurbaşkanı olarak özel zaman ayırıp, çaba gösterdim. Görüşmeler için bizzat Tahran'a gittiğim hatırlanacaktır. Ayrıca görüşmelerin bir kısmına da ev sahipliği yaptık. Tabiatıyla, görüşmelerin başarıyla neticelenmesinden büyük memnuniyet duydum. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke, İran ve Almanya başta olmak üzere ilgili tüm tarafları tebrik ediyorum."

“ORTADOĞU POLİTİKALARINDA DEĞİŞİKLİK OLACAĞINI ÜMİT EDİYORUM"
"Bilhassa içten ve dıştan gelen baskılara rağmen büyük bir cesaret örneği sergileyen ABD Başkanı Obama ve Dışişleri Bakanı Kerry ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Dışişleri Bakanı Zarif'in hakkını teslim etmek gerekir. Öte yandan, bu gibi büyük anlaşmalarda uygulamadan kaynaklanan sorunlar olması mümkündür. Bu nedenle, uygulama sürecinde de tüm taraflar titiz ve yapıcı olmalı. Tabiatıyla, bu anlaşmayı bilhassa bölgemiz bakımından yeni bir başlangıç olarak görmek lazım. Şimdi İran'ın tehdit algıları temelinde şekillendirdiği Ortadoğu politikalarında değişiklik olacağını ümit ediyorum. Bu diplomatik zaferin bölgedeki diğer meselelerin çözümü için de örnek teşkil edeceğini ve kolaylaştıracağını düşünüyorum."