Hayati KILIÇ - Ozan URAL - Soner HASIRCIOĞLU / İstanbul,() SERVİS şoförleri, plaka haklarını alamadıkları gerekçesiyle istanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Saraçhane binası önünde eylem yaptı.

Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) Pazartesi günü yaptığı toplantıda plaka kararı bekleyen servisçiler, istedikleri karar çıkmayınca sosyal medya üzerinden organize olarak protesto amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binası önünde saat 23.00 sıralarında toplandı. Kornalara basarak plaka isteklerini dile getiren servisçiler, 25 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine verdiği plaka sözünün tutulmasını istedi.

"PLAKA HAKKIMIZ SÖKE SÖKE ALIRIZ"

"Biz (300.000) kişiyiz", "25 Mayıs aşkıyla (tahdit) bekliyoruz" pankartları açan esnaf, "Plaka hakkımız söke söke alırız", "Esnaf uyuma plakana sahip çık" sloganları attı. Eylem sebebiyle Fevzi Paşa Caddesi üzerinde yoğunluk oluştu. 31 ilde uygulanan sistemin İstanbul'da da uygulanmasını talep ettiklerini belirten Serkan Boran "Bugün buraya toplandık. Yetkili bir ağızdan en tepeden bir açıklama bekliyoruz. Açıklama olmadan da bu eylem burada devam edecek" diye konuştu. 25 Mayıs'ta kendileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine plaka tahdidi sözünü verdiğini hatırlatan Fehmi Günebakan ise şunları söyledi: "Dört ay geçmesine rağmen Sayın Cumhurbaşkanımız plaka tahdidi uygulandı diye biliyor, bu iletilmemiş. Geçen hafta Tarabya'da bir minibüs durağını ziyaret etti Cumhurbaşkanımız. Orada bir servis esnafı arkadaşımız bu konudan bahsettiğinde, 'O hala uygulanmadı mı?' diye Sayın Kadir Topbaş'ı aradı. Bu gelişmelerden sonra geçen hafta Salı günü yine bir toplantı oldu, alt komisyon, bu hafta Pazartesi gününe attılar. Alt komisyonda tüm görüşmeler yapıldı, her şey tamamlandı. Bugünkü UKOME toplantısında bizi temsil eden oda başkanımız toplantıya alınmıyor. Toplantıya alınan Türkiye Şoförler Odası'ndan bir tane üye. O üyenin itirazı sonucu bugün bitecek olan plaka tahdidi işi bitmemiştir. Bizi temsil etmeyen bir kişinin orada olmasını istemiyoruz. Bizi temsil eden oda başkanımız Hamza Öztürk'ün UKOME'ye girip bizi temsil etmesini istiyoruz. Alt komisyonda defalarca görüşülen bir konunun tekrar görüşülmesini istemiyoruz." "Plaka hakkımız söke söke alırız", "Servisçiler burada Kadir Topbaş nerede" şeklinde slogan attı. İBB önündeki eylem saat 02.00 sıralarında olaysız sona erdi.

POLİS KÖPRÜ BAĞLANTI YOLUNU TRAFİĞE KAPADI

Öte yandan saat 23.30 sıralarında Kartal'da toplanarak Saraçhane'deki eyleme gitmek isteyen yaklaşık 200 servis aracının yolu, D-100 Karayolu Uzunçayır mevkii, Boğaziçi Köprüsü bağlantı yolunda kesildi. Saat 00.00 civarında Polis TOMA ile yolu kapatırken servis araçlarının köprü yoluna girmesine izin vermedi. D-100 karayolunda bağlantı yolunun kapanması nedeniyle trafik oluştu. Burada polis yetkilileriyle bir süre görüşen servisçilerin geçişine izin verilmeyince saat 02.00 sıralarında kornalara basarak dağıldılar.

(FOTOĞRAFLI)