Aydın’ın en önemli tarihi kültür miraslarından biri olan ‘Zincirli Han’ sivil toplum kuruluşların uğrak mekanlarından biri haline geldi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından, Vakıflar Bölge Müdürlüğünden kiralanan Efeler merkez Köprülü Mahallesindeki 307 yıllık Nasuh Paşa Külliyesi içerisindeki Zincirli Han, Aydınlıların en önemli sosyal paylaşım mekanlarından biri haline geldiğini belirten TEMA İl Temsilciliği Başkan Yardımcısı Hayriye Köse, tarihi kimliği ve mimarisi korunan Zincirli Han içerisinde kafeterya ve restoran bir çok sivil toplum kuruluşu üyelerin tolu olarak biraya geldikleri mekan haline geldiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen tesislerin gerek hizmete müşteri memnuniyeti gerekse fiyatların her kesimin bütçesine uygun olması mekanı cazibe merkezi haline getirdiğini belirten Köse, Zincirli Han Aydın’da tarihi dokusu korunan nadide mekanlardan biri olduğunu ifade etti.

Zincirli Han

Zincirli Han 1708 yılında Nasuh Paşa’nın kendi ismiyle yaptırdığı Külliye içerisinde han olarak inşa edilmiştir. İki bölümden oluşan hanın birinci bölümü caddeye bakan sivri kemerli dükkanlardan oluşurken, güneydoğu köşesindeki bir koridorla ikinci bölüme geçilmektedir. Açık bir avlu ve kapalı bir bölümden meydana gelmiş olan ikinci kısım ise yolcuların arabalarını koyacağı yer olarak yapılmıştır. Tarihi kimliği ve mimarisi korunan restore edilen Zincirli Han içerisinde otel, kafeterya, restoran gibi pek çok sosyal mekan vatandaşların hizmetine sunulmuştur.