BULGARİSTAN’ın baraj kapaklarını açması ile birlikte ortaya çıkan taşkınların ardından 6 aydır su altında kaldığı için kapanan Edirne-Bosnaköy yolu trafiğe açıldı. Nehir suları çekilmesiyle binlerce dekar arazi, taşkın sularının getirdiği kumlarla kaplandığı Bosnaköy, çöle dönmüş bir görüntüye büründü. Köylüler tarlalarındaki kumun temizlenmesi için yetkililerden yardım beklediklerini açıkladı.
Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açması ve bölgede aşırı yağışların ardından son 6 ayda 4 kez taşan Meriç Nehri, Bosnaköy’de binlerce dekar ekili araziyi kumla kapladı. Tarlaları nehrin getirdiği kumla dolan bazı köylüler kendi çabaları ile kumu tarlalarından temizleme çalışması başlatırken, bazıları da maliyeti yüksek olduğu için kumları arazilerinden taşımak için devlet desteği beklemekten başka çareleri olmadığını söyledi.
Bosnaköy’de taşkın sularından dolayı köylünün onlarca küçük baş hayvanı telef olurken çok sayıda evde binlerce liralık beyaz eşya, mobilya ve elektronik ev malzemelerini 4 metreyi bulan sel sularına kapıldığı bildirildi. Nehir suyunun taşması nedeniyle yaklaşık 15 bin dekar, arpa, buğday, mısır ekili arazi sular altında kaldığı Bosnaköy'de üreticinin zararı milyonlarca lirayı buluyor.
Nehir taşkının ardından 50 dekar arpa, ekili arazisinin üzerini nehir kumuyla dolduğundan bu yıl mahsul alamayacağından zararının büyük olduğunu söyleyen Şefik Kondural, nehir yatağı temizliği yapan firmayı suçladı. Meriç Nehri yatağı çalışmaları için tonlarca kumu nehir kıyısında bıraktığından dolayı tarlasının kumla kaplandığını anlatan Kondural, şöyle dedi:
"Firma, nehiri temizlemek için başlattığı çalışma ile tonlarca kumu nehir kıyısında toplayıp biriktirdi. Kumlar zamanında buradan taşınmadı. Taşkın olunca bütün kumlar arpa ekili arazimi kapladı. Tarladan mahsul alamadığım gibi tarladaki kumları çıkarmak için 50 bin lira gibi bir paraya ihtiyaç var.Devletten destek bekliyoruz."
Taşkın ardından evindeki tüm eşyaların sel sularının verdiği zarardan kullanılamaz hale geldiğini ayrıca tarlasında buğday ekili 50 dekar arazisinin kum altında kaldığı için zarar ettiğini vurgulayan Adem Yalçın, "Zararımız çok büyük, taşkın sularından bıktık. Bu yıl tam 4 kez taşkın oldu ve her seferinde zararım oldu.Evimde buzdolabım, televizyonum mutfak eşyalarım ile yattığım yatağa kadar herşeyi sel suları aldı götürdü. Sel suları götüremediği eşyalarıda çamurla kaplandığı için kullanılmaz halde.Yetkililerin desteklerini bekliyoruz" diye konuştu.
Edirne merkez başta olmak üzere İpsala ile Uzunköprü İlçesi'nde de Meriç, Tunca ile Ergene Nehri'nin geçtiği 16 köyde ekili araziler nehir sularından kalarak zarar gördü.

FOTOĞRAFLI