Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşler Bakanlığının ortak yürüttüğü “Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı” projesinin protokolü imzalandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, makamındaki imza töreninde, Fırat’ın etrafında insanlık tarihi kadar eski bir medeniyet, coğrafya, iklim ve bitki olduğunu söyledi. Bu mirasın geleceği taşınmasının en büyük görevlerinden biri olduğunu vurgulayan Şahin, “Yol ve su medeniyettir’ diye çıktığımız millete hizmet etme yolculuğunda özellikle Fırat’ın etrafındaki bölgenin ve Karkamış Antik Kenti’nin yanındaki sulak alanının aslında yalnızca Gaziantep, Türkiye için değil tüm dünya için ne kadar büyük bir kültürel ve coğrafi miras olduğunu gördük.” dedi.

Kuş bilimcileri açısından önemli bir zenginlik

Protokolün detayları hakkında bilgi veren Şahin, “Birlikte yapacağımız bu protokolle bir yol haritası çizmiş olacağız. Ve inşallah artık bölgenin dünya tarihçilerinin, coğrafyacılarının geçmişle ilgili alacağı bütün bilgilerin cazibe merkezi olacak. Sulak alanda 220 çeşit kuş türümüz var. Kuş bilimcileri açısından bu çok önemli bir zenginlik. Özellikle nesli tükenmekte olan kuş çeşitlerimiz açısından büyük bir zenginlik. Tabiata baktığımız zamanda burada özellikle Fırat kavağı ve kavağın içerisinde Fırat kaplumbağası. Bu coğrafyaya özgün bir kaplumbağa çeşidi. Bilim dünyasının yakın takip ettiği kaplumbağa çeşidini muhafaza ediyoruz. Ayrıca çizgili sırtlan bu bölgeye ait özel bir türümüz olacak. Bunların hepsini nasıl koruyacağız, nasıl zenginleştireceğiz, nasıl çoğaltacağız bunlarla ilgili de protokolümüzde hepimizin yükümlülüğü var. İnşallah bu özel türlerimizi de hep birlikte geleceğe taşıyacağız” diye konuştu.

Orman ve Su işleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan da Karkamış sulak alanının uluslararası bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşmesi (Ramsar) gereği Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmayı yaptıklarını anlatan Erdoğan, Şahin’e verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Açıklamaların ardından Şahin ve Erdoğan, protokolü imzaladı.

“Karkamış taşkın ovası sulak alanı”

Türkiye’de ilk defa bir belediye tarafından gerçekleştirilen proje çerçevesinde yapılan çalışmalarda 810 bitki türü, 16 balık türü, dicle çöpçü balığı, şabut ve aynalı sazan, 38 farklı iki yaşamlı ve sürüngen türü bunlardan en önemli tür fırat kaplumbağası, 220 kuş türü ve bunlar içerisinde bölgede en çok bilinen kelaynakın tehlike altında olduğu belirlenirken, 14 farklı memeli türü de tespit edildi.

Ramsar Sulak Alan Yönetim planlaması rehberi kullanılarak hazırlanan “Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı” alanın korunarak ekoturizme açılmasını sağlayacak.

Alan değerlerinin tanıtılması ve alanın tanınırlığının geliştirilmesi maksadıyla alanda Ekopark Projesi uygulanacak. Halk plajı, seyir terası, dinlenme alanları, manzara seyir noktaları ve günübirlik kullanım alanları, su sporları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları gibi birçok aktivite yer alacak. Karkamış Yönetim Planı Projesi ile büyük bir ekolojik projeye imza atan Büyükşehir Belediyesi projeyle, sulak alan ekosistemi içinde ve çevresinde yaşayan halkın yararlanımlarını da göz önüne alarak, ekonomik ve ekolojik bütünlük içerisinde, doğal yaşamın devamını sağlayacak.