ADANA (İHA) – Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, yaz aylarında sıvı kaybına karşı dikkatli olmak gerektiğini belirterek, bu mevsimde domates, salatalık, karpuz ve kiraz tüketiminin önemli olduğuna vurgu yaptı.

Sıvı kaybının yorgunluk, halsizlik, vitamin ve mineral eksikliğine neden olduğunu anlatan Diyetisyen Gizem Akgül, bireylerde kilogram başına 30-35 mililitre su ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Yaz mevsiminde sıvı kaybına karşı önlem olarak en güzel yiyeceklerin salatalık ve domates olduğunu vurgulayan Akgül, “Salatalık ve domatesin kalorileri düşüktür. Ayrıca hem her öğünde hem de ara öğünlerde yenilebilecek lezzetli besinlerdir. Salatalık ve domates bir yandan bireylerin su ihtiyacını karşılarken, bir yandan da içerisindeki vitaminler sayesinde metabolizmadaki antioksidan düzeyini artırarak bağışıklık sistemlerini güçlendirir, sağlıklı kalmaya yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

Diyetisyen Gizem Akgül, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezlerinden karpuz ve kiraza ilişkin de şu bilgileri aktardı:

“Karpuzun glisemik endeksi yüksek olduğu için mutlaka porsiyon miktarını çok iyi dengelemek ve kontrol etmek gerekir. Yazın fazla yemek yemediğim için istediğim kadar meyve tüketebilirim demek doğru değil. Meyvenin aşırı miktarda tüketimi fazla şeker ve kaloriye bağlı olarak vücutta yağlanma ve kan şekerinde dengesizliklere neden olur. O nedenle bir porsiyon meyve tüketmek yeterlidir. Meyveyi yanında 200 gramı geçmeyecek şekilde peynir, ceviz, badem, fındıkla destekleyerek matabolizmanın kan şekerinin dengeli olması sağlanabilir. Karpuz, içerdiği antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu özelliği olan önemli bir meyve. İçerdiği potasyum sayesinde kan basıncını dengeleyen, kalp krizi riskini önleyen karpuzu kalp hastaları da güvenle tüketebilirler. Ayrıca, lif kaynağı olduğundan kabızlık sorunu yaşayan bireylerin de tüketmesi faydalı olacaktır. Kiraz ise hem hazmı kolaylaştıran hem de lif içeriği yüksek bir meyve. Bunun yanı sıra protein de içeren bir ürün. Bu besini bireylerin diyetlerinde 1-2 porsiyon tüketilmesi sağlıkları açısından yararlı olacaktır."