Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği ve 19 Mayıs Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal, “Fındık üreticisinin bir fındıkla geçinmesi söz konusu değil. Fındık üreticisi ya ticaret yapacak ya hayvancılık yapacak ya da bir iş yerinde çalışacak” dedi.

Başkan Alaettin Gülal yaptığı açıklamada, “Bizim burada kırsal kesimde fındıkla geçinenlerin sayısı yüzde 10’unu geçmez. Fındık fiyatı çok yüksek olsa da geçinemez. Çünkü fındık alanları çok büyük değil. Alanlar küçük olduğu için geçinemez. Ortalama fındık üretimi 2 ton. Fındığın kilosu 15 lira olsa 2 ton fındık 30 bin lira yapar. Bugünkü şartlarda 30 bin lira ile 2 kişi ancak geçinir. Çünkü fındığın bir sürü maliyetleri var. Fındık fiyatları bizim çiftçimizi geçindirmez. Fiyatlar yüksek olursa biraz daha gelir düzeyi iyi olur, çocuğuna 1 ayakkabı alacağına belki 2 ayakkabı alabilir” diye konuştu.

“Ot ilacı tarım alanları için tehlikeli”

Ot ilacının fındık bahçesine vurulmaması gerektiğini ifade eden Gülal, “Tamamen rutubeti kurutuyor. 50 randımansa 45 randıman düşer sağlık açısından da iyi değil. Ot ilacı toprağı yakıyor ve kıpkızıl yapıyor. Bunlar çok tehlikeli bir şey. Geçtiğimiz yıl bakanlığa müracaatta bulundum ot ilacının satışının yasaklanması için henüz bir cevap vermedi. Tarımda ot ilacı çok tehlikeli, kanserin bir numaralı ilacı. Dünyanın bütün ülkelerini toplasanız bizim ülkede kullanılan kadar kullanılmıyor. Bizim ot ilacı olarak kullandığımız şey Avrupa’da sadece tren raylarında kullanılıyor. Sadece bu fındık alanları için değil, tüm tarım alanları için geçerli. Bununla alakalı farklı bir deneme yaptım ve tuz onun işini görüyor. 10 kilo tuz, 100 kilo su, ot ilacının işini yapıyor, maliyet daha düşük ne toprağa ne de insana hiçbir zararı yok. Aynı zamanda tuz gübredir. Ot ilacı beyni öldürüyor, toprağı öldürüyor. Bütün canlıyı öldürüyor ama benim söylediğim tuz, sadece otu yakıyor, canlıya ve toprağa zararı yok” şeklide konuştu.