Özellikle enerji alanındaki adımlar için oldukça önemli olan Azerbeycan ziyareti öncesi Başbakan Ahmet Davuotğlu, Ankara'da Rusya ve IŞİD'e yönelik açıklamalar yaptı. Davutoğlu, Rusya'nın tutumunu değerlendirirken verdiği örnekte, "Son bir hafta içinde Rus basınında ve Rus yetkililerince yapılan açıklamalar bana gençliğimi hatırlatıyor. Soğuk savaş döneminde Sovyet propaganda makinası vardı. Her gün değişik yalanlar üretirlerdi. Önce kendileri inanır sonra dünyanın inanmasını beklerlerdi. Bunlar, 'Pravda yalanları, palavraları' diye anılırdı. Rusya'nın son 20-25 yıl içerisinde, soğuk savaş sonrasında unuttuğunu zannettiğimiz özellikleri, Sovyetler'den kalan Sovyetik özellikleri birer birer ortaya çıkıyor. Bu Sovyetik propaganda makinesinin yalanlarına kimse itibar etmez. Rusya'nın 25 yıl içinde soğuk savaş içinde unuttuğumuzu zannettiği özeliğini birer birer ortaya çıkıyor. Doğrudan kendilerini ilgilendirmeyen alanlarda savaşlara girmek, komşu ülkelerle sorunlar yaşamak ve bu sorunları örtmek için propaganda makinasını çalıştırmak. Bu eskiden olan bir gelenekti ama yeniden kendini gösterdi" diye konuştu.
Davutoğlu'nun diğer önemli açıklamaları;
- Türkiye Azerbeycan'ın yayında yer alacaktır. Dışişleri Bakanlığı düzeyinde önemli mekanizmalar geliştirdik. Bunu zirve düzeyine çıkarmak istiyoruz. Azerbaycan'nın işgal altındaki toprakları konusunda, Dağlık Karabağ başta olmak üzere tutumumuz açık ve nettir. Azerbaycan'ın bütün toprakları özgürlüğüne kavuşana kadar Türkiye, Azerbaycan'ın yanında yer alacaktır.
RUSYA İLE YAŞANAN KRİZ
- Türkiye'nin enerji ile birlikte enerji çeşitlendirme amacı vardır. Çok boyutlu politikalar yaptık. TANAP projesi devam ediyor. Yeni konjöktürde Azerbaycan'da kapsamlı görüşmelerimiz olacak. Azerbeycan ile Türkiye arasındaki enerji artırımını konuşucağız. Azerbeycan ili ilişkimiz Rusya'dan bağımsız devam ediyor.
TÜRKİYE-IŞİD PETROLÜ İDDİASI
- Rusya'da yapılan açıklamalar bana gençliğimi hatırlatıyor. Soğuk savaş yıllarında bana propaganda yalanlarını hatırlatıyor. Yayılmacı bir ülke ile komşularla sorunlar yaşamak ve bu sorunları örtmek için propaganda makinesine çalıştırmak istiyorlar. Rusya sorunları örtmek için değişik yalanlar üretiyor. O dönem yalanları üretmek ve başarılı olmak kolaydı şimdiki iletişim farklı. Türkiye IŞİD'den petrol alacak da bunu satacak da bu akla ziyan bir açıklamadır. Türkiye Suriye sınırını bütün dünya takip ediyor. DAEŞ'e yapılacak müdahaleyi Rus operasyonları zorlaştırıyor. DAEŞ'in Türkiye sınırından atılması için gerekli olan önlemler alınmaktadır. İlk olarak DAEŞ'i Türkiye sınırından söküp atmak için çalışacağız.