Odunpazarı Belediyesi, Tarihi Odunpazarı Bölgesi ile Odunpazarı ve Eskişehir turizmini geliştirmek adına “Alan Yönetimi” adı altında bir toplantı gerçekleştirdi.
Gerçekleştirilen toplantıya, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Tarihi Odunpazarı Bölgesinde bulunan muhtarlar, Arasta ve Atlıhan Çarşısı temsilcileri, Odunpazarı Kültür ve Dayanışma Derneği, Odunpazarı Kent Konseyi ve Konseye bağlı Kadın ve Çocuk Meclisi temsilcileri, Odunpazarı Turizm ve Otel İşletmecileri Derneği, Odunpazarı Belediyesi Başkan Yardımcıları ve daire müdürleri katıldı.
ALAN YÖNETİMİ SUNUMLA ANLATILDI
Tarihi bölgede gerçekleştirilmesi planlanan Alan Yönetimi sistemiyle ilgili, Gazi Üniversitesi’nden Dr. Açelya Alphan sunum yaptı. Katılımcıların da görüşlerini belirttiği toplantıda, Başkan Kurt bir konuşma yaptı. Odunpazarı Tarihi Bölgesinde şimdiye kadar yapılan işlerde Eskişehir ve Odunpazarı turizmine ciddi bir katkı sunulmadığını vurgulayan Başkan Kurt, “Odunpazarı’ndaki yapılan çalışmalardan esnafımız memnun kalmamış. Orada ki mülk sahiplerimiz ise işkence altında buna bir çare bulma arayışındayken ‘Alan Yönetimi’ ortaya çıktı” dedi.
ODUNPAZARI’NI DEMOKRATİK BİR BİÇİMDE YÖNETELİM
Odunpazarı Belediyesi’nin sorumluluk alanındaki bu bölgeyi birlikte yönetmek istediklerini ifade eden Başkan Kurt, “Odunpazarı Belediyesi olarak kendi elimizdeki yetkileri halka ve sivil toplum örgütlerine devretmek istiyoruz. Uzlaşarak, anlaşarak ve demokratik bir biçimde Odunpazarı’nı yönetelim istiyoruz” dedi.
DESTEK VERİRSENİZ HEDEFE ULAŞIRIZ
Alan yönetimi çalışmalarında destek isteyen Başkan Kurt, “Bu çalışmalarımızda bizlere destek verirseniz bu hedefe ulaşılırız. UNESCO belli kurallar koymuş, diyor ki ben dünyada korunması gereken kültürel ve tarihi miraslar için bir sistem oluşturuyorum. Eğer benimle çalışmak istiyorsanız bu sistemle çalışın. Bu sistemle çalışırsanız ben sizi bu kültürel miras listesine alırım aldığım zaman dünyada herkese tanıtırım” dedi.
ODUNPAZARI’NDA ÇOK DAHA İYİ ŞARTLAR OLUŞTURALIM
UNESCO’nun Odunpazarı’nı kültürel miras listesine almasa bile Odunpazarı’nda böyle bir uygulamayı hayata geçirmek istediklerini söyleyen Başkan Kurt, “UNESCO ne der bilmiyorum şu an 33. sıradayız. Yılda sadece 2 kişiyi almak istiyorlar. Böyle giderse bize 16 yıl sonra sıra gelir. Dolaysıyla bu bizi çok ilgilendirmez ister alsın ister almasın biz öyle bir iş yapalım ki, Odunpazarı’nda çok daha iyi şartlar oluşturalım” şeklinde konuştu.
BURSA VE EDİRNE’DE DENENDİ
Türkiye’de ilk olarak bu işin Antalya’da denendiğini ve başarılı olmadığını sözlerine ekleyen Başkan Kurt, bu uygulamanın Bursa ve Edirne de denendiğini de ifade etti. Başkan Kurt sözlerinin devamında şu görüşlere yer verdi,
“Bursa ve Edirne’de bu uygulama UNESCO dayattığı için usulen deneniyor. Orada bir alan yöneticisi atamışlar. Gerisini UNESCO ne istiyorsa onu yapıyor. Bizim isteğimiz bu değil. Odunpazarı’ndaki tüm esnaf bu işte söz sahibi olsun. Odunpazarı’nda ki tüm mülk sahipleri kendi mülklerinin geleceği için bu yönetimin içinde olsun. Odunpazarı’ndaki muhtarlar, sivil toplum örgütleri, dernekler bu işin içinde olsun. Biz Eskişehir’e ve Odunpazarı’na bir yön çizelim. Kent Konseyini, Eskişehir halkını, sivil toplum örgütlerini devreye sokalım. Biz keyfimize göre şöyle bir karar aldık bunu uygulayalım arkadaşlar demeyelim. Birlikte karar alalım.