Bursa’nın Orhaneli ilçesinde vatandaşlar altın madeni istemiyor.
Söğüt, Eski Danişment ve Akalan mahalleleri arasındaki arazide kurulması planlanan altın-gümüş madeni açık ocak işletmesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapıldı. Söğüt Mahallesi İlkokulu’nda, Bursa Valiliği’ne bağlı Yatırım İşleme Koordinasyon Başkanlığından Merhamet Taş yönetimde gerçekleştirilen toplantıda, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Çevre Başmühendisi Ebru Doğutepe ve Çevre Mühendisi Burak Zorlutuna, vatandaşları bilgilendirdi. Bölgede bin 900 hektarlık alan için izin alınacağı, 340 dönüm olacak proje sahasının Söğüt’e 450 metre, Eski Danişment’e 1,5 kilometre, Akalan’a ise 3 kilometre uzaklığında bulunacağı bildirildi.
Günde 4, haftada en az 16 patlatma yapılacağı, bu madencilik işlemlerinin mahalleler, tarım arazileri ve su havzalarına zarar vermeyeceği, bu faaliyetin iki yıl süreceği ve çıkarılan malzemenin Eskişehir’deki tesislerde işlenip posanın proje sahası içinde bırakılacağı belirtildi. Ayrıca ocakta 35 kişinin çalışacağı ifade edildi.
Madene karşı olduklarını söyleyen vatandaşlara Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu da destek verdi. Ocağın su kaynaklarını ve tarım arazilerini olumsuz etkileyeceğini, şiddetli patlatmaların evlerde hasara yol açacağını vurgulayan Tatlıoğlu, "Yatırımlara karşı değiliz, elbette yöremizde yatırım yapılsın isteriz, fakat yaşam kaynaklarımız elimizden alınmaya çalışılırsa buna karşı sonuna kadar mücadele etmeye hazırız. Suyumuz altından kıymetlidir" diye konuştu.
Daha sonra toplantı sona erdi.