Karabük Üniversitesinde Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle konferans gerçekleştirildi.
Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Vali Yardımcısı Erkan Çapar, İl Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay, Defterdar Vekili Özen Topal, İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, KBÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Özcan Büyükgenç ile öğrenciler katıldı.
Programda ilk olarak Vali Yardımcısı Erkan Çapar ‘Afet Yönetiminde Deneyim’ adlı sunum yaptı. Çapar, Doğa olayları devletin planladığı bir durum değildir diyerek, “ Ancak Türkiye’de maalesef afet olunca halkımız afetin sorumlusu olarak devleti görüyor. İşte bu noktada devlet kadar bireylerinde bilinç sahibi olması gerekmektedir. Meslek hayatım boyunca 4 afet yönettim. Tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki Önceden oluşturulan afet planlarının ne yazık ki tatbikat olmadığı sürece sadece yazılı bir metin olarak kaldığını gördüm. Bu metinlerin test edilip tatbikatlarının yapılması bu noktada çok önemlidir. Afet başlangıçta iyi yönetilirse daha iyi sonuçlar alınır. Karar vericiler bir insan hayatını etkilediği için hızlı ve doğru karar vermesi çok önemlidir. Burada cesur olma kavramı gündeme geliyor. Doğru bilgi almak ve o bilgiyi paylaşmak da önemlidir. Kurumsal olmayan kuruluşların kriz merkezi ile uyumlu çalışması gerekmektedir.” dedi.
Afette medya ilişkilerinin çok önemli olduğunu da belirten Çapar, ulusal medyanın temsilcileri ile sürekli görüşme halinde olacak bir basın danışmanının o merkezde bulunması gerektiğini belirtti. Üstlerle ilişkilerinde olayın durumuna göre iyi yönetilmesi gereken bir süreç olduğunu belirten Çapar son olarak yardım malzemelerinin ve dağıtımının, afetlerde hasar tespitinin öneminden bahsetti.
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Gazanfer Erbay ise, hafta boyunca yaptıkları çalışmaları anlatarak, “En önemlisi afetler olmadan gerekli önlemleri almak. Olası bir afetten o kadar az etkilenmek ve toplumumuzu afetler konusunda bilinçli bireyler haline getirmek. Etkinliklerimiz Üniversitemizin desteğiyle hafta boyunca devam edecektir.” dedi.
Program 1-7 Mart Deprem haftası nedeniyle düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile son buldu.