RİZE (AA) - Çamlıhemşin ilçesinde Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 2015 yılı balık sağım sezonu açıldı.

İlçeye bağlı Ayder Yaylası'nda bulunan alabalık çiftliğinde gerçekleştirilen balık sağımı etkinliğine, Rize Valisi Ersin Yazıcı, Çamlıhemşin Kaymakamı Aziz Gölbaşı, Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut ve diğer ilgililer katıldı.

Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, ilk kez balık sağımı yaptığını belirterek, "Karadeniz'de kırmızı benekli alabalık yetişiyor. Kırmızı benekli alabalıklar sadece bizim derelerimizde ve sularımızda yetişmektedir. Bu alabalık çiftliğimizde yılda yetişen 300 bin civarındaki kırmızı benekli alabalıklar Türkiye'nin her yerine gönderilmektedir" dedi.

Balık sağımı etkinliğinin amacının derelerde azalan popülasyonu tekrar yukarı seviyeye getirmek olduğunu ifade eden Yazıcı, "Halkımıza bu dereleri olta balıkçılığına açmak. Yani insanları sportif olta balıkçılığı konusunda hobilerini yerine getirmek. Yörede yaşayan bütün hemşehrilerimizden balıkların avlanması noktasında yasalara uymaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyoruz" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut ise Rize'nin zengin su kaynakları sayesinde su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "İlimizde karada 44 adet işletmede yılda yaklaşık iki bin ton gökkuşağı alabalığı, 200 ton Karadeniz alabalığı, denizlerde ağ kafeslerinde üç işletmede ise bin 500 ton gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayrıca karada bulunan işletmelerde yılda 53 milyon yavru üretilmektedir" diye konuştu.