Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, su zammına tepki gösteren vatandaşlar, Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak imza kampanyası başlattı.
Balıkesir’in büyük şehir olmasının ardından su işleri, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanınca, farklı gerekçeler gösterilerek su faturalarındaki zamlı tarifeler uygulanmasının doğru olmadığını ifade eden vatandaşlar, geçtiğimiz günlerde yapılan indirimin yeterli olmadığını söyledi. Sayaç okuma ve bakım fiyatlarının daha da indirilmesini ve ilçede atık su tesisi olmadığı için atık su bedeli alınmaması gerektiğini savunan vatandaşlar, Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak imza kampanyası başlattı.
BASKİ’nin Pazartesi günü yapılacak olan toplantısı öncesinde konuyu gündemde tutmak isteyen Bandırmalılar, kendi aralarında platform kurdu ve internet üzerinden örgütlenerek Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan geniş katılımlı eylem gerçekleştirdi. Genç, yaşlı çok sayıda vatandaş, ’eşit suya eşit ücret’ sloganları ile meydana geldi. Platform ve katılımcı vatandaşlar adına basın açıklamasında, "Çok kısa sürede 10 bine yakın imza topladık. Bu işe halk olarak bizim sahip çıkmamız lazım. Bu yüzden, soğuk demedik, pazar günü demedik ve burada toplandık. Birinci eylemimizi BASKİ önünde yapmıştık. Bizim 3 tane talebimiz vardı. Bizim atık su tesisimiz yok. O zaman bize hangi atık su maliyetini yansıtıyorsunuz? Her gün saatlerimizi söküp bakım mı yapıyorsunuz? 5 lira, 8 lira ücretleri niye alıyorsunuz? Tüm ilçeleri ve gelirlerini büyükşehire bağladılar. Bu olurken de bize, ‘Artık size daha ucuz su, daha çok para, daha iyi hizmet vereceğiz’ dediler. Ancak gördük ki, bunların anladığı, gelirlerimizi alıp, faturalarımızı yükseltmekten ibaretmiş. Madem atık su bedelini almaya hakkınız yoktu, o zaman niye Bandırmalıya neden yüzlerce lira atık su bedeli fatura ettiniz? Verdiğiniz sözü tutun ve halkımızı refaha kavuşturun. Olmayan atık su tesisi için atık su bedeli isteyemezler ve yapmadıkları sayaç bakımı için ücret talep edemezler" denildi.
Çok sayıda tepkili vatandaş, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde meydandan ayrıldı. İmza kampanyasında toplanılan binlerce imzanın ise, önümüzdeki günlerde BASKİ Genel Müdürlüğü’ne teslim edileceği öğrenilirken, platformun BASKİ Genel Merkezi önünde yakın zamanda eylem yapacakları söylendi.