Galatasaray Camiası için çok anlamlı ve değerli olan Galatasaray Lisesi’nin 150. Yılı kutlamaları Galatasaray Lisesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile başlatıldı.

Basın toplantısı Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, Galatasaray Lisesi Müdürü Meral Mercan, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Galatasaray Lisesi mezunlarından Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, Aydemir Akbaş, Hakkı Akil, Ahmet San, Nur Ger, Erman Kunter, Levent Erden, Prof. Dr. Şebnem Ünal, Galatasaray Lisesi öğrencileri ve mezunları ile çok sayıda konuğun katılımlarıyla gerçekleşti.

1 Eylül 1868 günü eğitim ve öğretim hayatına ’Mekteb-i Sultani’ adı ile başlayan ve Cumhuriyet ile birlikte bugünkü ismini alan Galatasaray Lisesi, geride bıraktığı bir buçuk asır boyunca içinden çıkardığı köklü kurumlarla 150. yılına 2018’de erişmiş olacak.

Sunuculuğunu Korhan Abay’ın yaptığı etkinlikte Galatasaray Lisesi’nin tarihini anlatan film gösterilirken ardından Galatasaray Lisesi Ders Nazırı Carole Lux, Galatasaray Lisesi Müdürü Meral Mercan ve Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ertuğrul Karsak konuşmalarını yaptı. Başta Galatasaray Spor Kulübü, Galatasaray Lisesi, Galatasaray Üniversitesi, Galatasaraylılar Derneği, Galatasaraylılar Birliği ve Galatasaray Eğitim Vakfı olmak üzere, Galatasaray Lisesi’nden doğmuş tüm kurumların birlik ve dayanışma içinde olduğunu gösterdiği etkinlikte Galatasaray Lisesi öğrencileri tarafından ’Galatasaray Kurumları 150. Yıl Ortak Deklarasyonu’ da okundu.

Galatasaray’da bir sınıf

Etkinlikte sahneye eski kapaklı sıralardan getirtilerek, Levent Erden’in moderatörlüğünde bir sınıf oluşturuldu. ’Galatasaray’da bir sınıf’ adı verilen bölümde sahneye sırasıyla Ahmet San, Prof. Dr. Şebnem Ünal, Erman Kunter, Nur Ger, Dursun Özbek, Hakkı Akil, Aydemir Akbaş ve Prof. Dr. Duygun Yarsuvat çağrıldı. Katılımcılar bulundukları döneme ait anılarını da anlattı.

Özbek: “Ne mutlu Galatasaraylıyım”

Törende sorulan bir soru üzerine Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, “Her spor kulübü gibi Galatasaray Spor Kulübü de belli zorluklardan geçerek bir dünya markası haline gelmiştir. Bugün itibarıyla mali sorunlarımızın üstesinden büyük bir ölçüde geldik. Mayıs sonuna kadar bunu tamamen halletmiş olacağız. Zaten sportif başarı anlamında Türkiye’nin en çok kupa kazanan takımıyız. Okulumuzun 150. yılını kutluyoruz. En çok iftihar ettiğimiz konulardan biri de olimpik sporların bu yuvadan çıkmış olması. Galatasaray enlerin ilklerin takımıdır. Her konu en her konuda ilk olmuştur. Ne mutlu Galatasaraylıyım” ifadelerini kullandı.

Sezgin: “Büyük bir aileyiz”

Galatasaray Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Nasuhi Sezgin de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Çok önemli bir gün camiamız için. Çünkü Galatasaray’ın ilk anıldığı mektep burası. Ben burada 100. yılda talebeydim. O dönemde Fransa Cumhurbaşkanı De Gaulle de gelmişti” diye konuştu. Galatasaray Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar da “Türkiye’de çağdaş eğitimin başlangıcı için çok önemli bir nokta Galatasaray Lisesi’nin kuruluşu Pek çok Galatasaraylı kuruluş da buradan doğdu. Büyük bir aile olduğumuzu burada görüyorsunuz. Bu büyük aileyi de topluma hatırlatmak lazım. 150. yıl kutlamalarının esas gayesi de bu.”