TRABZON (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yakarak, yıkarak, öldürerek bizden taviz koparmak isteyenler asla başarılı olamayacaklar. Kim bu kirli hesapları yapıyorsa kim bu kirli oyunların içindeyse çok yakında hepsinin hesabını soracağız, hepsini adalete teslim edeceğiz" dedi. 

Davutoğlu, AK Parti'nin Atatürk Alanı'nda düzenlediği "Birlik, Dirlik ve Kardeşlik Mitingi"ndeki konuşmasına, vatandaşları "Karadeniz'in dalgaları gibi coşkulu, Zigana dağları gibi vakur, yiğit Trabzonlular" diye selamlayarak başladı.

Trabzon'a daha önce "vakur şehir" ve "coşkulu şehir" diye hitap ettiğini anımsatan Davutoğlu, "Trabzon bugün bir adı daha hak ediyor, bayrak şehir Trabzon. Dün şehidimiz Samet Çakır'ı defnettikten sonra bugün bu meydandaki bayraklar, bu şehrin bayrağa, vatana, millete, devlete aşık bir şehir olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor" dedi. 

"Şehzadeler şehri" diye nitelediği Trabzon'un ilçelerine selam yollayan Davutoğlu, "Bize her yer Trabzon" sloganlarına "Bize de her yer Trabzon. Şehidimizin geldiği Dağlıca da Trabzon, Hakkari de yarın gideceğim Van da Edirne de Trabzon" diye karşılık verdi.

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in vefatının bugün 12'nci yılı olduğunu anımsatan Davutoğlu, "Avrupa'nın göbeğinde soykırıma uğratılan Boşnak kardeşlerimizin asla zulme boyun eğmeyeceğini tüm dünyaya gösteren, dimdik duran büyük lideri bir kere daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Kendisi duruşuyla vakarıyla direnme azmiyle imanıyla bize ecdadımızın, Evladı Fatihan'ın bugünkü yürüyen nesli olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı. 

Bugün Trabzon'da olmanın heyecanını buruk bir şekilde yaşadığını ifade eden Davutoğlu, "Bugün sizin için hüzün ama onur günü. Acımız, kaybımız büyük, gözlerimiz yaşlı. Trabzon bir yiğit evladını, şehidimiz Astsubay Kıdemli Çavuş Samet Çakır'ı ebediyete uğurladık. Dalgalandırdığınız her bir bayrakta, her bir bayrağın üzerindeki al renkte Samet kardeşimizin kanı vardır. Dalgalandırın ki bu kanın hiçbir zaman yere düşmeyeceğini dost düşman, mert namert herkes görsün" diye konuştu. 

-"Yiğitçe, kaçmadan ülkelerini ve bu al bayrağı savunmak için şehit düştüler"

Davutoğlu, Çakır'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunduğunu ifade ederek, dün tek erkek evladını defnetmiş olan şehidin babası Muammer Çakır'ın ve annesi Zehra Çakır'ın gözlerinde evlat acısını dindiren vatan aşkını gördüğünü söyledi. Kurban Bayramı'nda Dağlıca'da olduğunu anımsatan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Tam da Samet kardeşimin bulunduğu birlikte oradaki askerlerimizle karavanaya kaşık sallamıştık. Şimdi buradan o yiğit askerlerimize selam ediyorum. Bilsinler ki Samet kardeşimiz gibi niceleri bu toprak için son nefesine kadar mücadele ederken bizler de ne olursa olsun, kim ne fitne yaparsa yapsın, bu toprağın, bu ülkenin bir santimetrekare toprağında dahi operasyona, bölünmeye, ihanete izin vermeyeceğiz.

Dün ve bugün şehit olan kardeşlerimizin her biri Türkiye'nin güzel bir köşesinden. Tankçı Yarbay İhsan Ejdar Amasyalı, Üsteğmen Ünal Darboğaz Karslı, Jandarma Kıdemli Üstçavuş Turgay Topsakaloğlu Eskişehirli. Tunceli Pülümür'de menfur saldırıda şehit olan Jandarma Kıdemli Çavuş Mehmet Şimşek Afyonkarahisarlı, Jandarma Kıdemli Çavuş Onur Sönmez Kayserili. Hepsi, yiğitçe, kaçmadan, vakur bir şekilde ülkelerini ve bugün Trabzon'da sizin dalgalandırdığınız bu al bayrağı savunmak için şehit düştüler."

-"Bu ülke tek bir yürek, tek bir kalp, tek bir zihin, tek bir vicdandır" 

Vatandaşlardan, başta Samet Çakır olmak üzere tüm şehitler için Fatiha okumalarını isteyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 "Allah, vatanın birliği için evladını feda etmekten hiç çekinmeyen Trabzonlulardan razı olsun. İnşallah bütün bu acı günler geçer ama bu ülkenin evlatlarının yaptığı fedakarlıklar unutulmaz. Bakın Trabzonlu ile Karslı yan yana. Bugün Trabzon'da, yarın Van'dayım. Cümle aleme bir tek şey göstermek için ülkemizin her yanını dolaşıyoruz. Bu ülke Edirne'den Hakkari'ye kadar bir bütündür. Bu ülke 78 milyonuyla tek bir yürek, tek bir kalp, tek bir zihin, tek bir vicdandır. 

Bu toprakların her köşesinde şehitlikler var. Bu ülkenin istiklalini, istikbalini sağlamak uğruna nice yiğitler şehadet şerbetini içti. Bu ülke, bu devlet, bu millet bugün dimdik ayaktaysa canı pahasına vatanını, milletini savunan bu yiğit evlatlarımız sayesindedir. İşte bu millete düşmanlık edenler tuzakları kuruyorlar ama bir şeyin hesabını yapamıyorlar. Bu milletin iradesinden, istiklalinden, istikbalinden vazgeçeceğini sanıyorlar. Bu milleti hiçbir şart altında zillet içinde yaşamaya kimse mahkum edemez. Yedi düvele karşı, İstiklal Harbini yapanların çocukları, torunları bu topraklarda hep izzet içinde yaşayacak. Milli mücadelemiz bunun şanlı bir örneğidir. Yakarak, yıkarak, öldürerek bizden taviz koparmak isteyenler, asla başarılı olamayacaklar. Kim bu kirli hesapları yapıyorsa kim bu kirli oyunların içindeyse çok yakında hepsinin hesabını soracağız, hepsini adalete teslim edeceğiz."

(Sürecek)