Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 eylül ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. Limon Van’da zam şampiyonu oldu.

TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, Van, Muş, Bitlis, Hakkari (TRB2) Bölgesine ait TÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,14’lük bir artış olduğunu belirtirken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 11,77 oranında artış meydana geldiğini söyledi. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 2,08’lik oran ile eğitim grubunda, en çok düşüş gösteren grubun ise yüzde 0,23 ile gıda ve alkolsüz içecekler olduğunu ifade eden Coşğun, TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 1,65’lik oranla çeşitli mal ve hizmetler grubunda, en çok düşüş ise yüzde 0,69’luk oranla giyim ve ayakkabı grubunda olduğunu söyledi. Coşğun, “Yurt genelinde yeşil soğan yüzde 14,75 ve anaokulu yüzde 11,12’lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise limon 14,95 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 14,03 oranındaki artışla ceket (kadın için) takip etti. Domates ise yüzde 15,59’luk bir oranda değer kaybederek eylül ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 27,46 oranında değer kaybeden yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar en fazla ucuzlayan ürün oldu” dedi.

Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,24‘lük bir artış gerçekleştiğini dile getiren Coşğun, “Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 16,28 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,57 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,35 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,72 artış ve su sektöründe ise yüzde 0,34 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 0,96’lık oranla ara mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 22,96’lık oranla yine ara mallarında gerçekleşti” ifadelerine yer verdi.