Dünyanın en önemli karaciğer derneğinden biri olan Asya Pasifik Karaciğer Araştırma Derneği’nin(APASL) düzenlediği kongre İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşiyor.
4 binin üzerinde katılımcının takip ettiği kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısına; Asya Pasifik Karaciğer Araştırma Derneği(APASL) Başkanı ve aynı zamanda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, APASL Kongre Düzenleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci, Prof. Dr. Hasan Özkan, Prof. Dr. İsmail Balık, Prof. Dr. Mehmet Arhan, APASL Kongresi Yönlendirme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Shiv K. Sarin, Prof. Dr. Masao Omata katıldı. Toplantıda bitkisel ürünlerin fayda-zarar durumu, bitkisel ürünler ve gıdalarla karaciğer yıkanması, karaciğer yağlanması ve obezite, hepatit B ve C’de yeni tedaviler, karaciğer nakli gibi konular ele alındı. Kongrede karaciğer hastalıklarının önlenmesi adına geliştirilen en yeni tedavi yöntemleri ve ilaç tedavileri hakkında bilgiler verildi.
- “HEPATİT B OLAN KİŞİ DOKTOR KONTROLÜNDE OLMALI”
Kongrede yaptığı konuşmada Hepatit B’nin kan yolu dışında aile içi ortak kullanılan traş bıçakları, diş fırçaları ve yakın temaslarla da aile içinde bulaşabildiğini belirten APASL Kongresi Düzenleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci, “Hepatit B olan hasta sürekli doktor kontrolü altında olmalı. Bu virüsün ne zaman çoğalacağı ve karaciğerde nasıl seyredileceğine dair hiç kimsenin bilgisi yok. Halsizlik, çabuk yorulmalar, bacaklarda sebepsiz şişmeler, kilo kayıpları, göz altlarında sarılıklar hepatit B’nin belirtileridir, bu belirtileri olan kişi doktora görünmelidir” dedi.
- “TÜRKİYE’DE HER 7 KİŞİDEN 1’İ OBEZİTE HASTASI”
24. APASL Dünya Karaciğer Kongresini yapmalarındaki amacın karaciğer hastalıkları ile ilgili son zamanlarda gelişen yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin ortaya konulması olduğunu söyleyen Asya Pasifik Karaciğer Araştırma Derneği(APASL) Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, “Karaciğer yağlanması toplumumuzun en önemli sorunlarından biridir. Karaciğer yağlanması yapan birçok sebep vardır, başta alkol geliyor. Alkol dışında obezite de karaciğer hastalıkları açısından oldukça önemli bir problemdir. Obeziteden korunmak içinde insanların yiyecek içeceklerine dikkat etmesi ve mutlaka egzersiz yapmaları gerekiyor. Türkiye’de şu anda her 7 kişiden 1’i obez. Obezite, sadece karaciğer için değil vücudun tüm organları için bir problem oluşturuyor. Obezite şeker hastalığı, hipertansiyon, damar hastalıkları, kalp hastalıkları, beyin hastalıkları gibi çok çeşitli hastalıkların ana sebeplerindendir. O halde toplumu obeziteye karşı mutlaka uyarmalıyız. Şişman insanlarda oluşan karaciğer yağlanmasının, siroza dönüşmeden engellenmesi için doktora başvurup karaciğer testlerini yaptırmaları gerekiyor. Karaciğer yağlanması olan kişi dengeli beslenmeli ve çok fazla kiloları varsa yavaş yavaş kilo vermeli” diye konuştu.
- “HEPATİT C TARİH OLUYOR”
Hepatit B ve C hastalıklarının tedavisinde yeni ilaçların üretildiğine dikkat çeken 24. APASL Kongre Sekreteri Prof. Dr. Hasan Özkan da “Özellikle hepatit C’nin yüzde 100’e varan tedavisini gerçekleştiren ilaçlar kullanıma girdi. Geliştirilen ilaç ile Hepatit C tarih oluyor. Hepatit B’de ise bugüne kadar sadece virüs yok edici ilaçlar vardı. Şimdi ise virüslerin çoğalmasını engelleyen ilaçlar da gündemde. İlaç tedavilerinin yanında karaciğer dostu bitkiler de var. Deve dikeni, enginar bitkilerinin karaciğer tedavisinde ilaç yerine geçmese bile destekleyici, karaciğere faydalı besinler olduğu kanıtlandı. Karaciğer hastaları, karaciğer doktoru olmayan kişilerin önerdiği kür tedavilerini, beslenme şekillerini ve rejimleri uygulamasınlar. Aksi takdirde karaciğere zarar verirler. Hastalar uzman doktorların tedavilerini tercih etsinler” sözlerini ifade etti.
APASL 2015 Kongresi kapsamında Dünya Sağlık Örgütü de basın toplantısı gerçekleştirdi. Konuşmacı olarak Dünya Sağlık Örgütü’nden Dr. Stefan Wiktor, Dr. Philippa Easterbrook, Dr. Ji-dong Jia, Dr. Olufunmilayo Lesi, Charles Gore’un katıldığı toplantıda, Dünya Sağlık Örgütünün ilk kez yayınladığı kronik hepatit B enfeksiyonlarının önlenmesi, bakım ve tedavisi rehberinin detayları aktarıldı. Toplantıya katılan DSÖ uzmanları; “DSÖ’nün yeni yayınladığı bu rehber, kimin tedaviye ihtiyacı olduğundan başlayarak hangi ilaçların kullanılması gerektiği ve uzun süreli izlemin nasıl yapılabileceğine ilişkin kanıta dayalı önerilerde bulunuyor. Hepatit B kan ve kan ürünleriyle ve beden sıvılarıyla bulaşıp karaciğerde harabiyete neden olan ve yıllık yaklaşık 650 bin kişiyi öldüren bir hastalık. Bu ölümlerin büyük bir kısmı düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor. Tedavi, halen hasta olanlar için bir umut sağlarken yeni enfeksiyonların önlenmesi de çok önemli. Bu nedenle DSÖ bütün çocukların hepatit B aşısıyla aşılanmasını ve ilk dozun ilk 24 saat içinde verilmesini öneriyor” açıklamalarını yaptılar.