Atatürk Üniversitesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen Almanya’nın FOM Üniversitesi’nden bir heyet, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ETSO) ziyaret etti. Türk Alman Bilim Yılı Projesi kapsamında gerçekleşen ziyarette konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, üniversite-sanayi işbirliğine değindi.
Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen ziyarete Almanya’nın FOM Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Thomas Heupel, Türk ve Alman öğretim üyeleri, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şevket Demir, Almanya’nın Erzurum Fahri Konsolosu Yılmaz Kuşkay katıldı.
Almanya FOM Üniversitesi’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, üniversite-sanayi işbirliğinin şehirlerin, bölgelerin ve ülkelerin gelişmesinde önemli bir unsur olduğunu söyledi. Başkan Yücelik, “Atatürk Üniversitesi ile işbirliği içerisinde olunmasından dolayı memnun olduk. Bölge işadamlarına da bu yaklaşımda olmanız bizi mutlu etti. Üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmiş ülkelerde önemli olduğunu görüyoruz. Ülkemizin kalkınması ve bölgemizin gelişmesi için önemli buluyoruz. Bu nedenle eğitime önem veriyor, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir vakıf üniversitesi kuruyoruz. Biz bu üniversiteyi kurduktan sonra sizden de destek bekliyoruz. Türk-Alman yatırımlarının devam etmesi bakımından da üniversitelerimiz her iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda Almanya’nın bizi desteklemesini arzu ediyoruz” dedi.
Almanya’nın FOM Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Thomas Heupel, “Atatürk Üniversitesi ile lisans düzeyinde çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bu işbirliğinin araştırma projelerine doğru gelişmesini arzu ediyoruz. Almanya’daki iş dünyası ile ilişkilerimiz iyi. 800 işletme ile işbirliğimiz var. Çin’de bile 3 şehir ile işbirliğimiz devam ediyor. Türkiye ve Almanya arasında bir köprü oluşturarak, üniversitelerarası araştırma projeleri geliştirerek, bu işbirliğini sürdürmeyi planlıyoruz. Türkiye’de 5 bin Alman firması aktif çalışıyor. 35 bin öğrencisi olan bir özel üniversitesiyiz. Öğrenci değişim programları ile Atatürk Üniversitesi ile olan projemizi sürdüreceğiz. ETSO’nun vakıf üniversitesi kurması doğru bir adım. Ticaret ve teknoloji üniversitesi olarak adlandırılması da ayrıca önemli. Ekonomi ve bilim dünyası ile işbirliği tesis edildiğinde amacına ulaşacağını düşünüyorum. Sadece bilim veya ekonomi tek başına başarıya götürmüyor. Biz istihdam garantili eğitim veriyoruz. Bu nedenle öğrenciler bizi tercih ediyorlar. Bu size de model olabilir” diye konuştu.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Almanya’nın FOM Üniversitesi heyet üyelerine Oltu taşı tespih hediye etti.