Suriye’deki iç savaştan kaçarak Hakkari’ye gelen ve dilenen Suriyeli aile ve çocuklarına çözüm bulunamıyor.
Bir süreden beridir Hakkari’nin mahalleleri başta olmak üzere çarşı merkezin cadde ve sokaklarında çocukları ile birlikte dilenen Suriyeli aileler zabıtanın bütün uyarılarına rağmen dilenmekten geri adım atmadığı belirtildi.
Yaşları 9 ile 12 arasında değişin çocuklar cadde başlarında halk arasında dolaşıp dilenirken, aileleri ise şehrin en işlek caddeleri üzerinde kendilerini bir nokta belirleyerek dileniyor. Bazen ellerine bez alarak park halindeki araçları bile silen çocuklar para kazanmak için her yolu denemeye çalışması dikkatlerden kaçmadı. Gazi Mahallesi Hacı İbrahim Şen Camisi önünde park edilen bir aracın etrafını saran Suriyeli çocuklar, ellerine aldıkları bezlerle aracın her tarafını temizleyerek bir süre sürücünün gelmesini beklediler. Sürücünün aracının başına geçmesiyle de birlikte el emeklerini istedikleri belirtildi. Çocukların dilenmeden sonra denedikleri araç temizleme formülü ise bir vatandaş tarafından saniye saniye fotoğraflandı.
Hakkari Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü yetkilileri ise, Suriye’deki iç savaştan kaçarak Hakkari’ye gelen aileler için ellerinde geleni yaptıklarını belirterek, dilenmemeleri konusunda ise uyarılarda bulunduklarını söylediler. Yetkililer, ”Ailelerin aç ve açıkta kalmaması belediye olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Caddelerde dilenirken alıp kuruma getirdik ve kendilerini uyardık. Ancak halen küçük yaştaki çocukları ile birlikte dileniyorlar. Son ikazı da yaparak bundan sonra dilenmeleri halinde kendilerini il dışına çıkartacağımızı söyledik” şeklinde konuştular.