BALIKESİR'in İvrindi İlçesi'nde hizmete giren göletlerle birlikte sulu tarım alanlarının gelişmesi ve domatese alternatif olarak başlayan turşuluk acı biber üretimi bugün iki bin dönümlük alana ulaştı. Üreticiler bu yıl biber hasadına başlarken, ürünün kilosunun 5.5 liraya kadar alıcı bulması çiftçileri sevindirdi.
İvrindi'ye bağlı büyükşehirle mahalleye dönüşen köylerde iki bin dönümlük alanda yapılan turşuluk acı biberin hasadına başlandı. Geçen yıl kilosu 4 lira olan biberin bu yıl 5.5 liraya kadar yükselmesi çiftçileri sevindirirdi.
İlçedeki göletlerin sulu tarımı artırdığını anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur, "İvrindi ilçemizde şu anda altı sulama göletiyle çiftçilerimiz sulu tarım yapmaktadır. Biz de Tarım Bakanlığı olarak eğitim ve yayım çalışmalarımızda sulu tarımda domatese alternatif ne yapabileceğimizi düşündük. Turşuluk acı biber ekimine başlandı. Bunun eğitim ve yayım çalışmasını yaparak; 2015 yılı içinde şu anda 2 bin dönüme ulaştık. Şu anda çiftçi bundan iyi bir gelir elde ediyor. Çalışmalarımızın karşılığını aldık. Hatta ilçemizde bir müteşebbis bunun imalatını düşünmektedir. Çiftçinin geliri bayağı bir yükseldi. Yine de yapımı devam eden iki göletimiz var. Bunlar tamamlandığı zaman, çok daha iyi olacak. Eğitim çalışmalarının semeresini böyle aldığımızı düşünüyorum" dedi.
Kaşağıl Muhtarı İlhan Sağlam, "Köyümüzde yaklaşık 7-8 seneden beri, biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Köyümüzde, yaklaşık olarak bin dönüm arazi üzerinde üretim yapılmakta ve önemli bir geçim kaynağı. Bu sene alımın yaklaşık olarak 5 ila 5.5 lira civarında yapılması çiftçinin yüzünü güldürdü" dedi.
Kaşağıl'da biber üreticisi Emin Sağlam, "Köyümüzde kaliteli mal çıkarmaktadır. Onun için güçlü bir fabrikanın köyümüze gelmesini istiyoruz. Komisyoncular gerçekten bizi sürekli olarak sömürmektedir. İyi bir fabrika kurulmasını istiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAF