KAYSERİ, () KAYSERİ  Valisi Orhan Düzgün, kentte dilenciliğin önüne geçilebilmesi amacıyla ildeki kamu kurum ve kuruluşlarının  Emniyet Müdürlüğü’nün koordinesinde dilencilikle mücadele için çalışma yürüteceğini söyledi. Vali Düzgün, 'Dilenciliği Meslek Edindirmeyelim' adını verdikleri eylem planı hazırlandığını belirterek, dilenciliğin bir meslek olmaktan çıkartılarak duyguların istismar edilmesine izin verilmeyeceğini söyledi.
Vali Düzgün, yaptığı açıklamada, Kayseri’nin son yıllarda gerçekleştirdiği sanayi, ticaret ve turizm atılımlarıyla birlikte önemli bir cazibe merkezi konumuna geldiğini, bu durumun da kendilerine iş alanı bulmak isteyen çevreler ve halkın ilgisini çekerek kentin göç almasına yol açtığını ifade etti. Yurt içi ve dışından göçlerle birlikte dilencilik oranında da artış olduğunu bildiren Düzgün, yapılan çalışmalarda dilenciliği meslek haline getirenlerin çoğunlukta olduğunun görüldüğünü söyledi. Düzgün, Dilenciliği meslek edinenler, dilenmek istemediği halde yoksul ve çaresiz olduğu için dilenmek zorunda kalanlar ve dilenmek istemediği halde dilenmeye zorlanan vatandaşlar ayrımı' yapılmasının önemini vurguladı.
Hukuksal ve sosyal içerikli çalışmalar ile sokaklarında duyguların istismar edilmediği daha huzurlu bir kent amacıyla 'Dilenciliği Meslek Edindirmeyelim Projesi' hazırlandığını ve 8 kamu kurumu arasında işbirliği protokolü imzalandığını ifade eden Vali Düzgün, dilencilikle mücadele için kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarının yanında vatandaşların da dilencilere para vermemelerini isteyerek, şöyle konuştu:
"Vatandaşlarımız dilencilere para verdiği sürece, onlar dilenmeye devam edecektir. Dilencilik sayesinde kazanılan paranın kolay ve cazip olması yaşanan dilencilik olaylarının artmasına sebep olmaktadır. Dilencilere verilen her para onları sokakta kalmaya yönlendirmektedir. Bu nedenle dilencilere para vermeyerek dilenciliğin azalmasına katkıda bulunalım. Gerçek ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza Kaymakamlıklarımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, belediyeler, hayırsever vatandaşlarımız, dernek ve vakıflar tarafından zaten yardım yapılmaktadır. Çalışamayacak durumda olan vatandaşlarımızın bu kurum ve kuruluşlara başvurması gerekir. Çalışabilecek durumda olan vatandaşlarımız ise İŞ-KUR Müdürlüğü’ne başvursunlar. Şu anda Kayseri’de sanayi kuruluşlarımızca 9 bin 500 işçi aranmaktadır."
Kayseri Valiliği , Emniyet Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında imzalanan protokole göre 'Dilenciliği Meslek Edindirmeyelim Projesi' kapsamında kurumlar arasında planlı ve koordinasyonlu çalışmalar yürütülecek, vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla broşür dağıtılacak, özellikle çocuk ve genç yaştaki dilenciler sportif ve sosyal etkinliklere yönlendirilecek, uzman personel eşliğinde aile ziyaretleri yapılacak ve dilenciler belirlenerek, yardım kuruluşları ya da Türkiye İş-Kurumu Müdürlüğü’ne yönlendirilecek.