Elbistan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bedir Ergüç, karkas ve kasaplık et ithalatı nedeniyle ilçedeki küçük besicinin kesim ağırlığına ulaşan 5 bin hayvanını kestiremediğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Et ve Süt Kurumu üzerinden dondurulmuş, soğutulmuş, kemiksiz karkas et ithalatı hazırlığı ile ilgili olarak, mağduriyet yaşayan besicilerle birlikte açıklamalarda bulunan Ergüç, besicinin zor günler yaşadığını belirtti.

Et ve Süt Kurumu aracılığı ile 1 yıl önce ithal edilen hayvanların kesim ağırlığına ulaşmasına rağmen karkas ve kasaplık et ithalatının kesimleri sekteye uğrattığını iddia eden Ergüç, “Besici, şuanda çok büyük sıkıntı yaşıyor. Et ve Süt Kurumu aracılığı ile geçen sene ithal ettiğimiz hayvanlar, yaklaşık 5 dolar ve 5 Euro’ya geldi. Şuanda bakanlığımızın et fiyatlarının düşürülmesi noktasında açıklamalar yapıyor. Bu da besiciyi etkiliyor. Et ve Süt Kurumu, şuanda hem kasaplık hayvan hem de karkas et getiriyor. Kilosu 23,5 liradan piyasaya sunuyor. Durum böyle olunca besici, kesim ağırlığına ulaşan hayvanını kestiremiyor. 24-25 liraya mal ettiğimiz karkas kiloyu, Et ve Süt Kurumu 23,5 liraya dağıttığı için kesimlerde büyük sıkıntı var. Besicimiz hayvanını kestiremiyor. Şuanda yaklaşık 5 bin civarında kesilecek hayvanımız var” ifadelerini kullandı.

Besicilerin yeni dönem için ithal edilecek hayvanlara ön ödeme yapmasına rağmen mevcut hayvanını kestiremediğini, yeni dönem için ithal edilecek hayvanları alacak maddi gücü olmayacağını söyleyen Ergüç, “Yeni yapılacak ithalat için hem Kırmızı Et Üreticileri Birliği hem de Et ve Süt Kurumu talep topladı. Elbistan’da da birçok besici, ithal hayvan için talepte bulundu. Durum böyle giderse besici mevcut hayvanını kesemediği için ister istemez talep ettiği hayvanı alamayacak. Hem yeri yok hem de elindeki hayvanını kestiremediği için parası yok. Hayvanını kestirse hem ahırında yer açılacak hem de talep ettiği yeni danaların parasını ödeyecek. Hayvan alamazsa da ödediği peşinatı yanacak” değerlendirmesini yaptı.

Karkas ve kasaplık et ithalatının kısıtlanmasının, yerli besicinin önünü açacağını ifade eden Ergüç, “Bu bölgedeki işletmeler, büyük çaplı değil. Küçük çaplı işletmeler. Hem yer sıkıntısı ve hem nakit sıkıntısı var. Bakanlığın bir an önce Et ve Süt Kurumu’na verdiği yetkiyi kısıtlaması gerekiyor. Çok az miktarlarda hayvan gelmesi gerekiyor. Hem karkas hem de canlı hayvan getirilirse hem de kemiksiz et getirilirse besicinin hali perişan olur. Besicilerimiz de mecburen işletmelerini boş bırakır. Ondan sonra da et nereden gelirse gelir” şeklinde konuştu.