Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, il düzeyinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi, kadınların karar mekanizmaları ile sosyal hayata katılımını daha da aktifleştirmek için “Yerel Eşitlik Eylem Planı” hazırlıyor.
İçişleri Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nın işbirliğinde ve İsveç Uluslararası İşbirliği Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen 12 il de yürütülen ve Gaziantep’inde pilot illerden biri olarak yer aldığı Kadın Dostu Kentler Ortak Programı kapsamında, il düzeyinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi için stratejik planlar ve eylem programlarının oluşturulması için eğitim düzenlendi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü, eylem planının oluşturulması için düzenlediği eğitim programı sonunda, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Çalışmaları Taslak Yol Haritası hazırladı.
Kadın sorunları, toplumsal cinsiyet eşitliği, istihdam, sağlık ve kadına şiddet gibi sorunlar dikkate alınarak hazırlanan yol haritası çerçevesinde düzenlenen çalıştay bir otelde gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı daire başkanlıklarında görevli temsilcilerin katıldığı çalıştayda, kadınların karar mekanizmalarına katılımını sağlamak, kentsel hizmetlerin kadın ve kız çocuklarının ihtiyaçlarına göre tasarlanması gibi konular üzerinde duruldu.
Valilik, belediyeler, il müdürlükleri, kalkınma ajansları, kadın sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve mahalli idareler gibi daha birçok kurumdan da destek alınması planlanan eylem planı kapsamında, il genelindeki tüm kadın ve kız çocuklarına ulaşılması hedefleniyor.
Öte yandan kadın sığınma evleri, cezaevinde kalan ve daha önce kalmış olan dezavatajlı kadınlar, okullaşma çağında olup okula gönderilmeyen veya gönderilemeyen kız çocuklarının da tespit edileceği eylem planında, ülke dışında gelen yabancı çocuklar ve işçi olarak çalıştırılan çocuklarına yönelik de çalışmalar yapılacak.
Ayrıca, cinsel saldırılara maruz kalmış kadın ve kız çocukları için tecavüz, şiddet ve ensest konusunda uzmanlaşmış bir birim kurularak, mağdurlara burada ücretsiz hizmet ve psikolojik destek verilmesi planlanıyor.
Bu arada okuma yazma, meslek, bilgisayar, kadınların iş gücüne katılımı, istihdam ve daha birçok alanda kadınların sosyal hayata katılımını aktifleştirecek çalışmalar yapılacak.