Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Türkiye-Katar İş Forumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tüfenkci, "Türkiye olarak Katar’la ilişkilerimizi özel bir önem veriyoruz. Katar’ın güvenlik, huzur ve istikrarını kendi güven ve istikrarımızdan ayrı görmüyoruz" dedi.

Katar’ın başkenti Doha’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Katar Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen Türkiye-Katar İş Forumu’na Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve 200 kişilik Türk iş adamı grubu katıldı. Özellikle son yıllarda, Türkiye ve Katar’ın ortak siyasi iradesi ile ilişkilerin mükemmel bir düzeye ulaştığını ifade eden Bakan Tüfenkci, "Bölgemizde meydana gelen gelişmeler, ülkelerimizin daha yakın bir işbirliği içinde hareket etmesini gerekli kılmaktadır. Katar’ın ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarını destekliyoruz. Türkiye ve Katar, bölgesel ve uluslararası birçok konuda benzer görüşleri taşımaktadır" diye konuştu.

Katar’la birçok konuda işbirliği ve yakın temasın sürdüğüne dikkat çeken Bakan Tüfenkci, "Türkiye-Katar ilişkilerinin gelişmesi, bölgesel güvenlik ve istikrara da katkı sağlamaya devam edecektir. Bazı ülkelerin dost ve kardeş Katar’a karşı uyguladığı haksız ve kanunsuz ambargo ve yalnızlaştırma girişimlerine ilk andan itibaren karşı çıktık. Türkiye halkı ve devletiyle Katar’ın ve Katar halkının yanında durmuş, komşularınızın haksız tutumuna karşı siyasi, ekonomik ve askeri desteğini göstermiştir" dedi.

Bakan Tüfenkci konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz millet olarak bin yıldır bu coğrafyada yaşıyoruz. Sizler binlerce yıldır dünyanın bu en zengin, en refah içindeki coğrafyasının mensuplarısınız. Bu coğrafya aynı zamanda dünya medeniyetlerinin doğduğu yerdir. Önce bu coğrafyaya, sonra da tüm dünyadaki mazlum halklara karşı sorumluluklarımız var. Biz ticareti sadece kar amacıyla yapamayız. Biz sadece ekonomimiz gelişsin diye faaliyette bulunamayız. Biz yaptığımız her işin öncesini, sonrasını ve bir hesabının olduğu şuuruyla hareket ederiz. Bu nedenle aramızdaki işbirliğini, ticareti daha da güçlendirmek istiyoruz."

"Irak üzerinden transit geçiş"

İki ülke arasındaki transit geçişlere de değinen Tüfenkci, "Katar ile ticaretimizi arttırmak amacıyla özellikle Irak ve İran üzerinden transitin kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarımızı hızlandıracağız. İki ülke arasındaki transit geçişleri kolaylaştıracak, Irak üzerinden transit geçişler sağlayacak bir mekanizma oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

"Sizde sermaye bizde girişimci ruh var"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise yaptığı konuşmada, "Gelin güçlü yanlarımızı birleştirelim. Sizde sermaye var. Bizde girişimci ruh var. Somut projelerle bunları bir araya getirelim. Bugün Türkiye ve Katar’dan, her biri kendi sektörünün yıldızı olan 400 iş insanı bir araya geldi. Şunu açıkça görüyoruz ki iş dünyalarımız birbiri ile daha fazla iş yapmak istiyor. İş Forumunda 13 sektörde ikili iş görüşmeleri olacak" dedi.

15 yıl önce Katar’dan Türkiye’ye gelen Katarlı sayısının yılda 600 kişi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Bir yılda sadece 600 Katarlı kardeşimiz Türkiye’yi ziyaret ediyordu. Şimdi bu rakam 77 kat arttı, yıllık 46 bin kişi oldu. 15 yıl önce karşılıklı ticaret hacmimiz sadece 15 milyon dolardı. Bu rakam 60 kat artarak 900 milyon dolara ulaştı. 15 yıl önce ülkemizde yatırım yapan Katar sermayesi sadece 1 milyon dolardı. Bu rakam da 1,6 milyar dolara ulaştı. Geçmişte Katar’da hiç Türk yatırımı yokken, bugün iş adamlarımız burada önemli yatırımlar da yapmaya başladılar. Toplam yatırım 32 milyon dolara ulaştı. Yine 15 yıl önce Türk firmalarının Katar’da adı geçmezken, bugün itibari ile firmalarımız Katar’da 14 milyar dolarlık proje üstlendiler" diye konuştu.

"400 milyon kişiye ulaşabilecek işbirliği imkanı"

Katar Ekonomi Bakanı Ahmed bin Jassim Al Thani ise son dönemlerde ambargo ve meydan okumalarla karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek, "Bizleri sıkıştırdılar ancak Katar bunun karşılığında üretim imkanlarını artırdı ve gelecek vizyonunu ortaya koydu. İthal imkanları kullandık, havalimanı ve deniz yoluyla Türkiye, Hindistan, Çin, Tayland gibi ülkelerden ithalatla ambargoyu etkisiz kıldık" dedi.

Sürdürülebilir ekonomik kalkınma stratejisi içinde ekonomilerini geliştirmek istediklerini aktaran Katarlı Ekonomi Bakanı Thani, "Katar ve Türkiye çok özel kardeşlik ilişkileri var. Birçok alanda görüyoruz. 2017 ilk döneminde karşılıklı ticaret imkanları oluştu. Son anlaşmalar ilişkileri güçlendirdi. Türkiye ve İran’la anlaşma önemli yer tutuyor. Transit ticaretin katkısı olacak" diye konuştu.

Katar’a uygulanan ambargoya karşı gösterilen dayanışmaya da değinen Katarlı Ekonomi Bakanı, "Zalim ambargoya karşı gösterilen dayanışmaya teşekkür ediyoruz. İki ülke arasında ilişkiler gelişiyor. 400 milyon kişiye ulaşabilecek bölgesel pazarda işbirliği imkanı var. Forum ile stratejik alanlarda yatırımların ortaya çıkabileceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"186 Türk firması Katar’da faaliyet içinde"

Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani ise Katar’da 186 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini söyleyerek "19 şirket de Katar’da öz sermayesi ile Katar’da iş yapıyor" dedi. Katarlı oda başkanı, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkıları sayesinde iki ülke ilişkileri önemli bir boyut kazandı. Katar’a zalim ambargoya karşı Türkiye ülkemize destek verdi. Temel yatırımlarımızın 93 milyar dolara ulaşacağını düşünüyoruz. Katar büyük yatırımlara hazırlanıyor. Türkiye gibi dost bir ülkenin özel sektörüyle de işbirliği yapmak istiyoruz. Türkiye’nin ambargoda yanımızda durmasını unutamayız" ifadelerini kullandı.