SİNOP (AA) - Sinop Sağlık Müdürü Gökhan Telatar, doğada toplanan mantarın zehirli veya zehirsiz olanını ayırt etmenin mümkün olmadığını bildirdi.

Telatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğada yetişen mantarları zehirli veya zehirsiz diye ayırt edebilme şansı bulunmadığını, bunların yenilmesinin "Rus ruleti" oynamaktan farksız olduğunu ifade etti.

İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde genellikle ormanlık alanlarda ve nemli yerlerde yetişen ve zehirlenmelere yol açan mantarlara karşı vatandaşları uyaran Telatar, şöyle konuştu:

"Vatandaşların mantar toplaması, satışı ve tüketimi biraz da kültürel bir aktivite haline geldi. Ormanlık alanda vatandaşlarımız bunları topluyor, gelir elde ediyor ve halkımız da bunu talep ediyor. Buna karşın bilimsel yöntemlerle yetiştirilmemiş ve doğadan toplanan mantarların zehirli olma olasılığı her zaman var. Dolayısıyla mantarlara bakarak zehirli veya zehirsiz demek, olacak iş değil. Köylümüz bunu uzun süredir toplayarak ayırt edebildiğini düşünüyor ancak en çok zehirlenenler de onlar oluyor. Bunu her sene görüyoruz. Bu yıl da ilimiz genelinde mantar zehirlenmeleriyle ilgili vakalar oldu, olmaya da devam ediyor. Çok şükür şu ana kadar can kaybı yaşanmadı."

Mantarların açıkta ve denetimsiz satışının yapılmaması konusunda Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısında karar aldıklarını bildiren Telatar, ne yazık ki alınan kararların uygulamada çok fazla etkili olmadığını söyledi.

Bir mantarın zehirli olup olmadığını laboratuvar testi yapmadan anlamanın yolu bulunmadığını vurgulayan Telatar, şunları kaydetti:

"Doğada toplanan mantarların zehirli olup olmadığını anlamak deneyimle, göz alışkanlığıyla, toplanılan yerle, bunun benzeri gibi durumlarla olacak bir şey değil. Doğada toplanan her mantar zehirli olabilir, bunu toplayan kişinin deneyimiyle zehirli veya zehirsiz diye ayırma şansı yok. Bu ancak laboratuvarlarda yapılacak özel testlerle anlaşılabilir. Her mantarı tek tek test yapıp yeme şansımız olmadığı için hayatımızı da riske atmanın bir anlamı yok. Kültür mantarının dışında mantar tüketmememiz lazım. Mantar zehirlenmelerinin önüne geçmek için kesin çözüm bu. Onun dışındaki durumlarda ölüm riskini göze almış oluyoruz. Bunun başka bir yöntemi yok."