Enver ALAS -Taner YENER/İSTANBUL, () HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul Milletvekilleri Garo Paylan ve Pervin Buldan ile birlikte Dicle Haber Ajansı(DİHA)'nın İstanbul'daki haber merkezini ziyaret etti.
Burada ziyaret ilişkin basın açıklaması yapan Demirtaş, partili arkadaşlarıyla bugünü son dönemde saldırıya uğrayan gazetecileri ziyaret etmeye ayırdıklarını ifade etti.

"NE HÜKÜMETTEN BİR AÇIKLAMA DUYDUK NE BAŞBAKANDAN BU KONUDA BİR ÖZÜR DUYDUK"
Basın çalışanları ve medya grupları üzerinde çok ciddi baskılar olduğunu belirten Demirtaş, "DİHA, son 2 ayda 20'den fazla kapatma kararıyla karşı karşıya kaldı. Web siteleri her seferinde kapatıldı. Ellerindeki kısıtlı imkanlarla haber ulaştırma, bilgi akışını kamuoyuyla paylaşma hakkı ellerinden alınmaya çalışıldı. Bütün bunlar içerisinde en vahimi birkaç gün önce Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yaşanan ciddi olaydır. Bir muhabirin kafasına silah dayayarak açıkça öldürme tehdidiyle gözdağı verilmek istendi. Bütün bunlar kameralara yansırken hükümetten ne bir açıklama duyduk, ne başbakandan bu konuda bir özür duyduk" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE GAZETECİLER SINIFLANDIRILDI"
Medya mensuplarının kategorilere ayrıldığını savunan Demirtaş, "Medya mensupları, hükümete yakın olanlar ve bunun karşısında olan yani hükümetin yaptığı her yanlışı örtme telaşı içerisinde olmayan her gazeteci bu ülkede artık 'düşman' statüsünde ele alınıyor. Türkiye'de gazeteciler sınıflandırıldı ve maalesef açık bir şekilde hedef gösterilerek bir çoğuna yönelik saldırılar da gerçekleştirildi. Medya grupları polisler tarafından basıldı, siviller tarafından taşlandı, medya mensupları sokakta dövüldü, kafasına silah dayandı, mahkeme kararlarıyla da medya mensuplarının çalışmaları engellendi" diye konuştu.

BİZ HDP OLARAK ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜN KISITLANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Selahattin Demirtaş, insan hakları bakımından ifade özgürlüğünün bütün temel hakların 'ana'sı olduğunu belirterek, bunun en etkili aracının da medya olduğunu dile getirdi. Selahattin Demirtaş, "Yaygın medya, görsel medya, yazılı medya ve sosyal medya ifadelerimizin, düşüncelerimizin kim olursa olsun toplumun bütün kesimlerine ulaştırılma aracıdır. Siz orayı baskılarsanız medya bir toplumda özgür olmaz ve kendini baskı altında hissederse bu sadece medya mensupları ve basın çalışanları için bir engelleme değil, bu düşüncelerini toplum ile paylaşmak isteyen herkesin ifade özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Biz de bu çerçevede HDP olarak özgürlüğümüzün kısıtlandığını düşünüyoruz. Çünkü hükümet yanlısı bir tutum almadığınız müddetçe linç saldırısı altındasınız, hedef gösteriliyorsunuz. Sizi şu veya bu şekilde düşüncelerinizle birlikte kamuoyuna yansıtmak isteyen medya grupları da sırf bundan dolayı maalesef düşmanlaştırılıp hedef haline getirilebiliyor" ifadesini kullandı.

 

(FOTOĞRAF)