Yozgat’ta bahar ayıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen madımak pazarlardaki tezgahlarda yerini aldı. Toplaması da pişirilmesi kadar zahmetli olan madımağın kilosu 10 liradan satışa sunuluyor.

Yozgat’ın yöresel yemekleri arasında bulunan madımak, havaların ısınmasıyla birlikte tezgahlardaki yerini aldı. İlkbahar döneminde köylü kadınlar tarafından kırlardan toplanarak pazarda satışa sunulan madımak, taze tüketildiği gibi kış için kurutularak da pişiriliyor. Köylü kadınların topladığı madımağı satın alan pazarcı esnafı Hakkı Yalçın, her yıl bahar ayının gelmesiyle birlikte madımak satışı da yaptığını söyledi.

Madımağın kilosunu 10 liradan satışa sunduğunu kaydeden Yalçın,"Köylü kadınlarımız harman yerlerinden bin bir zahmetle topladığı madımağı satmak için Yozgat’a pazara getiriyor. Bizde onlardan satın alarak tezgahımızda satıyoruz. Yozgatlılar madımak yemeğini çok seviyor. Özellikle yufa ekmeği ile tüketilen madımağa talep oldukça fazla oluyor. Günlük köylerimizden gelen madımağı bizde tezgahımızda satışa sunuyoruz."diye konuştu.

Madımağın kilosunu 8 ile 10 TL’den satışa sunan Zehra Demir de havaların ısınmasıyla birlikte madımağın çıktığını belirterek, "Madımağı köylerde harman yerlerinden ve arazide sürülmeyen meralardan topluyoruz. Madımak toplamak çok zor ve zahmetli bir iş ama tadı güzel çok seviyoruz, hem kendimiz için, hem de satmak için topluyoruz. Tek tek toplandığı için oldukça zahmetli bir iş. Bir günde bir kişi 3-5 kilo ancak toplayabiliyor. Bu sayede bizlerde aile bütçesine katkı sağlıyoruz. Topladığımız madımağı satarak mutfak ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz." diye konuştu.

Yozgat’tan Divanlı köyüne madımak toplamaya giden Leyla Arslan da harman yeri ve kırlarda madımak topladıklarını ifade ederek,"Ailede herkes madımak yemeğini çok sever. Özellikle yufka ekmeğini bu tür yemekler için yapıyoruz. Pişirilmesi de bir o kadar zahmetli iş. Topladığımız madımağı önce ayıklıyoruz sonra robottan geçirerek kıyıyoruz. Bir kısmını pişiriyor bir kısmını da kışın tüketmek için buz dolabına ayırarak muhafaza ediyoruz." dedi.