Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Arş. Gör. Şeyma Bilginer’in beklenen kitabı ‘Toplumsal Bellek ve Medya’ kitabı çıktı. Bilginer, kitabında, medyanın neden olduğu dönüşümleri unutturma ve hatırlatma biçimleri üzerinden okuyucuya aktarıyor.
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Şeyma Bilginer, ‘Toplumsal Bellek ve Medya’ adlı bir kitap yazdı. Kitabı, yüksek lisans tezi kapsamında 110 sayfa olarak hazırlayan Bilginer, kitabında, medyanın unutturma ve hatırlatma biçimleri üzerinde duruyor. Kitap, insan belleğinden yola çıkarak Türkiye’nin toplumsal belleğine giden yolda kısa bir yolculuk yapma fırsatı sunuyor.
HAFIZANIN, MEDYA TARAFINDAN NASIL MANİPÜLE EDİLDİĞİ ÜZERİNDE DURULUYOR
Arş. Gör. Şeyma Bilginer, kitabın, Türk Siyasi Hayatı kapsamında geçmişteki hafızanın medya tarafından nasıl etkilendiğini ortaya koyduğunu söyledi. Bilginer, “Kitap içinde 12 Eylül darbesi yıllarını anlatan Seksenler TV dizisinden örnekler sunuluyor. Üzerinden yıllar geçmiş olsa da toplumun hafızasından silinmeyen olayların, güz yüzüne çıkması bunu da içinde bulunduğu çağa uygun olarak iletişim araçlarıyla gerçekleştirilerek toplumsal hafızanın nasıl diri tutulabileceği veya medya tarafından nasıl manipüle edilebileceği konusu üzerinde duruluyor.” diye konuştu.
Toplumsal dönüşümde medyanın rolüne de değinen Bilginer şunları kaydetti: “Aslında içinde bulunduğumuz çağın ürünleri olan kitle iletişim araçlarının bir nevi toplumsal bir bellek işlevi görüyor olması da anlatılmak isteniyor. Medyanın neden olduğu dönüşüm, değişimlerin de bir eleştirisi veya bir durum tespitini içeriyor. Kitap, tüm iletişim fakültesi öğretim üyeleri, öğrencileri ve ilgililerine iyi bir kaynak oluşturacaktır.”