Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk, Ege Denizi’nin uluslararası suları üzerinde icra edilen "Deniz Üzeri Eğitim Uçuş Görevleri"nden bir tanesini bizzat uçarak denetledi.
Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Akın Öztürk, Ege Denizi’nin uluslararası suları üzerinde icra edilen Deniz Üzeri Eğitim Uçuş Görevleri’nden bir tanesini bizzat uçarak denetlediği belirtildi. Açıklamaya göre, bu kapsamda Orgeneral Öztürk komutasındaki 4 F-16 uçağı, Ankara Akıncılar Üssü’nde bulunan 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkış yaptı ve Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 6’ncı Ana Jet Üs Komutanlığı’na intikal etti. Paket kol konsepti içerisinde icra edilmesi planlanan uçuş için, 162’nci Filo Komutanlığı’nda, "Kurt" filo ve "Zıpkın" filo pilotlarının katılımı ile görev brifingi yapıldı.
Görev brifinginin ardından, Türk Hava Kuvvetleri pilotları tarafından kış şartlarında deniz üzeri uçuşlarda kullanılan ve pilotun hayatta kalma süresini önemli ölçüde uzatan "Hayatta Kalma Kıyafeti", bizzat Orgeneral Öztürk tarafından da giyilerek uçak başı yapıldı.
Bandırma Meydanı’ndan gerçekleştirilen kalkışların ardından Orgeneral Öztürk’ün lider olarak uçtuğu "Kurt" kol asıl görevi, 6’ncı Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Suat Murat Semiz’in liderliğindeki "Zıpkın" kol asıl görev kolunu himaye, 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan "Kobra" kol ise devriye görevini üstlenmek üzere buluştu. Toplam 8 uçaktan oluşan paket, Orgeneral Öztürk komutasında Babakale noktasından denize çıkarak Ege Denizi’nin uluslararası suları üzerindeki uçuşlarını icraya başladı.
Orgeneral Öztürk, Babakale’den Kaş’a kadar toplam 410 deniz mili boyunca Ege Denizi’nin uluslararası bölümünde yerden 500 feet irtifada, 400 Knot ila 600 Knot sürat aralığında, yaklaşık 50 dakika boyunca uçtu. Kuzeyden güneye tüm Ege boyunca, Midilli, Sakız, İpsara, Ahikerya, İleryoz, İstanköy ve Rodos adalarına 6 deniz mili mesafeden icra edilen uçuş İzmir, Çanakkale ve Datça radarlarının kontrolünde gerçekleştirildi.
Türkiye’nin Ege Denizindeki milli hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla icra edilen Ege Eğitim Uçuşu’nun ardından Orgeneral Öztürk, hem paket kol içerisinde görev alan pilotları hem de ilgili radarlarda görev yapan kontrolör personeli tebrik etti ve başarılarının devamını diledi.