Serkan ÖZDEMİR/SOMA (Manisa), ()- MANİSA'nın faciayla sarsılan ilçesi Soma'da, ölen madencilerin yakınları, Kurban Bayramı öncesinde Arife Günü yine mezarlıklara akın etti. Bir bayrama daha buruk giren Somalılar; mezarlarına karanfiller bıraktıkları yakınları için dualar okudu.
13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ülke tarihinin en büyük maden faciasının üstünden 16 ay geçerken; Soma'da ölen 301 madenciden 39'unun kabrinin bulunduğu madenci şehitliği, arife günü sabah erken saatlerden itibaren ziyaretçi akınına uğradı. Şehitliğe gelen madencilerin eşleri, anne ve babaları; mezarlara karanfil bıraktı. Yaşamını yitirenler için dualar okundu. Bazı ziyaretçiler, kabristana gelenlere şeker ve çikolata dağıttı.
TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI DA ZİYARET ETTİ
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da İzmir Türk İş 3. Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç ile birlikte madenci şehitliğini ziyaret edenler arasında yer aldı. Mezarlara karanfil bırakarak dua eden Atalay, "Türk İş Başkanı olarak dördüncü kez buradayım. Özellikle işçilerin ve sendikaların, ailesinden sonra bayramda gideceği en önemli yerlerden biri burası. Mayıs'ın 19'unda buradan dönerken bir söz vermişim: Her bayram burada olacağım diye. Allah ömür verdi, yine nasip oldu. Bu bayram da buraya geldik. Burada bir okul inşaatı başlattık. Türk- İş Madenci İlköğretim Okulu'nun inşaatını da ziyaret ettikten sonra döneceğim" dedi.
'TAVRIMIZI ÜLKENİN BİRLİĞİNDEN YANA KOYDUK'
Geçen hafta perşembe günü Ankara'da yapılan teröre tepki eylemini hatırlatan Atalay, "Biz Türk- İş olarak bir an evvel kurulduğumuz günden beri tavrımızı Türkiye'den yana koyduk. Tavrımızı ülkenin birliğinden yana koyduk. Bu bayrak bizim bir simgemiz. Türk İş olarak tavrımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Türkiye varsa Türk- İş var, Türkiye varsa partiler var. Türkiye yoksa hiçbir iş yok" dedi.
İŞ KAZALARI GERİ PLANDA KALDI
Terör olayları sonrası iş kazalarının kamuoyunda geri planda kaldığına dikkati çeken Atalay, "Bugün bu içinde bulunduğumuz mezarlıkta yatan insanlar, iş cinayetlerinin bedelini ödüyorlar. Üç kuruş maaşa yerin altında. Hiç parasına, iş cinayetine kurban gitti bu kardeşlerimiz. Mahkemeler devam ediyor. Türk- İş olarak mahkemenin sonuçlanmasını ve sorumlu kimse bedelini ödemesini, bir daha iş cinayetlerinin olmamasını talep ediyoruz. Ülkeyi yönetenler de bir koalisyon kuramadılar. Bir daha seçime gidiyoruz. İşçilerle, çiftçilerle, emekliyle ilgili problemler ikinci safhaya düştü. Terörden ve seçimden dolayı. Bir an evvel seçimin kazasız belasız olmasını diliyoruz" dedi.
MHP'Lİ AKÇAY'DAN DA ZİYARET
MHP Manisa Milletvekili ve adayı Erkan Akçay, partisinin Soma İlçe Başkanı Vedat Erden ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte madenci şehitliğini ziyaret etti. Kabristanda dua eden Akçay ve beraberindekiler, karanfil bırakıp şehit madencilerin yakınlarına başsağlığı diledi.

FOTOĞRAFLI