Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin en riskli bölgelerin orta yerinde bir ülke olarak yüzde 4 seviyesinde ihracatını arttırması ve bunu da hem büyüyerek, hem cari açığını da daraltarak gerçekleştirmesi tabii ki takdire şayandır” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Wow Otel’de 2014 Yılı İhracat ve Ekonomi Değerlendirme Ve Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısına katıldı. Toplantıya Bakan Zeybekci’nin yanı sıra Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükerşen, bakanlık yetkilileri ile ekonomi muhabirleri katıldı. Toplantının açılış konuşması TİM Başkanı Büyükerşen yaptı. Ardından söz alan Bakan Zeybekci, Türkiye’nin 2014 yılını değerlendirerek 2015 yılı hedeflerini anlattı.
Zeybekci, “2013 yılı ihracat rakamları ile ilgili bu kadar parlak bir manzara ortada yoktu. Biraz böyle hafif aşağı doğru göstergesi olan birkaç yüz milyon dolarlık düşüş olan ihracat rakamlarını paylaşmıştık. Bu sene mutlulukla istediğimiz seviyede değil, hedefimiz tabii ki yani 2023 hedeflerine ulaşmak için 2015-2014 yılı ihracat rakamlarını 166 milyar dolar olarak tamamlamamız gerekiyordu. Ama 157 milyar dolarlık bir ihracat rakamıyla bu seneyi kapattık. Tabii ki 152’den 157.8 milyar dolara gelen Türkiye yüzde 3.9, yüzde 4’lük bir ihracat artışını yakalayarak bu noktaya geldi. Tarihi bir başarı, bir rekor, ama bizim için biraz böyle başarının aşağıda olması da hafif bir kırıklık yaratıyor. Bilhassa dünyanın ekonomik anlamda çok derin, yaklaşık 6,5 yıldan beri süren bir krizi hala yaşıyor. Bunlara rağmen Türkiye’nin en riskli bölgelerin orta yerinde bir ülke olarak yüzde 4 seviyesinde ihracatını arttırması ve bunu da hem büyüyerek, hem cari açığını da daraltarak gerçekleştirmesi tabii ki takdire şayandır” dedi.
ABD ekonomisindeki yüzde 5’lik büyümeye değinen Bakan Zeybekçi, “ABD ekonomisi ise Avrupa’ya kıyasla oldukça iyi bir durumda. Üçüncü çeyrekte yakalamış olduğu yüzde 5’lik bir büyüme ABD ekonomisinin dünyanın kalanı için, 2015 yılı içinde, dünyanın kalanının da büyümesini desteklemek anlamında bir motor görevi göreceğini de hep beraber hissediyor ve görüyoruz” diye konuştu.
Bakan Zeybekci, “Enerji fiyatlarında 2015 yılında olumlu bir süreç yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. 2014 yılında petrol fiyatlarında yüzde 50’ye yakın bir düşüş yaşandı. Ve 2015 yılında bu sebepten kaynaklanan etkenlerle Rusya ekonomisinin yüzde 5 ila 6 civarında küçüleceği daralacağı öngörülüyor. İhracatçılarımızın, yatırımcılarımızın ve müteahhitlerimizin 2015 yılında Rusya’da mevzi kaybetmesini engellemek ve iki ülke ticaretini serbestleştirmek için de çok önemli adımlar atıyoruz. Rusya’daki krizin ülkemiz ekonomisi üzerindeki etkilerini minimuma indirmek için de önemli çalışmalar yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’nin AB’ye olan ihracatını yüzde 11’ler seviyesine çıkardığını belirten Bakan Zeybekci, "AB toplamda ithalatını yüzde 1 seviyesinde arttırırken, büyümesi sıfır seviyelerinde devam ederken, ihracatımızın 2014 yılı detaylarına baktığımızda AB’ye olan ihracatımızı yüzde 11’ler seviyesinde arttırdığımızı görüyoruz. Almanya’ya olan ihracatımızı yüzde 14’ler seviyesinde arttırdığını görüyoruz. Bunu niçin söylüyorum; çünkü farklı bir tüketim alışkanlığı artık dünyada söz konusu. Dolayısıyla stok riski olmak istemeyen stok maliyetlerine katlanmak istemeyen AB üyesi ülkeler artık bir hafta, iki haftada, üç haftada stok yapmadan çok hızlı bir şekilde tedarik etmek istiyor ve bunun tek bir adresi var oda Türkiye. Türkiye bu dönemde ezberleri bozdu. Türkiye 2015 yılında hem büyüdü hem de cari açığını daralttı. Türkiye 2015 yılında ithalatta yatırım malları ve ara mallarında daralmaya gitmeden ithalatına da kontrol altına alarak hem büyüdü hem de cari açığını da başarılı bir şekilde daralttı. 2015 yılında Türkiye daha birçok ezberi bozmaya devam edecek. Bunun da göstergelerini biz bugünden görüyoruz" şeklinde konuştu.
Bakan Zeybekci, açıklamalarına şöyle devam etti: “2014 yılındaki etrafımızdaki yaşamış olduğumuz olumsuzluklardan daha kötü bir ortamın olacağını biz artık bu önümüzdeki dönemde öngörmüyoruz. Onun için Türkiye 2015 yılında da hem büyüyerek hem cari açığını daha da daraltarak artık bir şekilde tedirgin ekonomiler durumundan kesinlikle çıkacaktır diye düşünüyoruz. Türkiye o yüzde 6.4 olarak hedeflediği 2014 yılı sonu itibariyle cari açığını şu an itibariyle çok büyük bir ihtimalle yüzde 5 veya yüzde 5.2 aralığına çekerek inanılmaz bir başarıyı da bu sene gerçekleştirecek.”
Türkiye’nin 19.3 milyar dolarlık cari açığını kapadığını hatırlatan Zeybekci, “Şu an itibariyle Türkiye 19.3 milyar dolar cari açığını daralttı. Bizim 2014 yılı ihracatımız 170 milyar doların üzerinde. Nasıl mı? Bizim serbest bölgelerimiz var. Serbest bölgelerimizden yaptığımız net ihracat, bizim toplam ihracatımızın içinde değil. Bu da 5.2 milyar dolar. Tabi Türkiye’nin serbest bölgelere yaptığı ihracat toplam yaptığımız ihracatımızın içinde var. Ama serbest bölgelerimizin yaptığı ithalatla yaptığı ihracat arasındaki net fark ilave olarak Türkiye’nin yaptığı ihracatın üzerine getirdiği fark 5.2 milyar dolarlık fark. Artı, Türkiye’nin kayıtlı bir şekilde tespit ettiği bir bavul ticareti var. Bu da tespit edilen Ocak-Ekim dönemindeki bavul ticaretimiz 7.4 milyar dolardır” diye konuştu.