BATUM (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin Gürcistan'a ihracatının, 10 yıl önce 200 milyon dolarken 2014'te 1,4 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Olpak, Gürcistan'ın Batum kentindeki bir otelde, iki ülke ticaret hacminin artırılması için düzenlenen değerlendirme toplantısında, Çin'de temsilcilik açtıklarını, Batum'un ardından ekim ayının sonunda Fransa'nın Lyon kentinde de açılış yapacaklarını belirtti.

Türkiye'de bulunan Gürcü kökenli vatandaşların sayısına bakıldığında, iki ülkenin tarihsel bağlarının ne kadar güçlü olduğunun daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Olpak, "Osmanlı yüksek bürokrasisinde de çok sayıda Gürcü devlet adamı yer almıştı. Çalışkanlıkları ve sadakatleri ile tanınan Gürcü dostlarımıza, Karadeniz başta olmak üzere ülkemizin farklı şehirlerinde rastlamak mümkün. Aynı şekilde Batum başta olmak üzere farklı Gürcü şehirlerinde de Türkiye'den gelen yurttaşlarımıza rastlamak çok olağandır" ifadelerini kullandı.

İşadamları aracılığıyla uzun yıllardır orta ve büyük hacimli ticari faaliyetlerin devam ettiğini ancak dış ticaret rakamlarının istenen seviyede bulunmadığını dile getiren Olpak, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin Gürcistan'a ihracatı, 10 yıl önce 200 milyon dolarken 2014'te 1,4 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye'nin Gürcistan'dan ithalatı ise 10 yıl önce 300 milyon dolarken 2014 yılında 233 milyon dolara düşmüştür. Gürcistan ile ticaretimizde en önemli ihracat kalemlerimiz otomotiv, maden, gıda ve demir-çelik ürünleri olurken önde gelen ithalat kalemleri ise petrol ve türev ürünleri, otomotiv, ilaç, mineraller, gıda ve makine olmuştur. İnanıyorum ki yeni süreçte daha ileri adımlar atılacak ve konuşulacak rakamlar şimdikinden daha farklı olacaktır."

Olpak, yurt içi ve yurt dışında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini de kaydederek, şöyle devam etti:

"6-8 Ekim arasında Katar-Doha'da yapacağımız önemli bir organizasyonumuz var. Geçen yıl kasım ayında İstanbul'daki 15. Uluslararası Fuarımız içinde gerçekleştirdiğimiz High Tech Port by MÜSİAD'ı, Türk özel sektörüne ait yüksek teknoloji ürünlerinin sergileneceği özel bir proje olarak Körfez bölgesinin yıldızı Katar'da yapacağız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleri ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'nin himayelerinde gerçekleştirilecek High Tech Port by MÜSİAD Katar, iki ülke arasındaki stratejik güç birliğinin nişanesi olacaktır. Türkiye'den, çeşitli sektörlerden 67 firma ile katılımın gerçekleştirileceği etkinlik, Katar ve Türkiye arasında önemli bir dönüm noktası olacaktır."

- "Türkiye'de 2 milyonun üzerinde Gürcü kökenli Türk vatandaşımız var"

Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan ise iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda ileri seviyede olduğunu ifade ederek, "Türkiye, Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağı ve en büyük yatırımcılarından biri. Türk vatandaşları, Gürcistan'ı ziyaret eden ülke vatandaşları arasında ilk sırada geliyor. Gürcistan ile komşuluk ve akrabalık ilişkilerimiz var. Türkiye'de 2 milyonun üzerinde Gürcü kökenli Türk vatandaşımız var. Gürcistan'da Türkçe konuşan Türk kökenli vatandaşlarımız var. Birçok alanda beraberiz, yüzyıllarca beraber yaşadık"  diye konuştu.

Sivil toplum örgütleri ve işadamları derneklerinin Gürcistan'da yerini almasıyla ilişkilerin daha da ivme kazanacağına inandığını anlatan Temizkan, "Başkonsolosluk olarak sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımızla yakın ilişki içerisindeyiz. Umarım Türkiye'deki diğer işadamlarının da Gürcistan'a yatırımı ve ilgisi artar ve bu da iki komşu kardeş ülkenin ilişkilerine katkı sağlar. Biz konsolosluk olarak herkesin yanında olacağız" dedi.

Konuşmaların ardından MÜSİAD üyelerine rozetleri Nail Olpak tarafından takıldı.