SAMSUN (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yurtlardaki çocukların ev ortamında yetişmesi amacıyla kurulan çocuk evlerinin sayısının bin 15'e çıktığı bildirildi.

Samsun Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Tekin Balcı, AA muhabirine, Bakanlık olarak son zamanlarda en fazla önem verdikleri hizmet alanlarından birinin çocuk evleri olduğunu söyledi.

Çocuk yuvası, yetiştirme yurdu gibi kurum bakımında olan çocukların sağlıklı yetişmelerinin çok mümkün olmadığını anlatan Balcı, çocuklar için en çok istedikleri modelin onları ailesinin yanında tutmak olduğunu belirtti.

Balcı,  bunun için ailelere sosyo - ekonomik destek vererek yardımda bulunduklarını dile getirerek, "Çocuk annesinin, babasının ya da akrabasının yanında büyüsün istiyoruz. Eğer bunu sağlayamıyorsak, kurum bakımına almak durumunda kalıyoruz" dedi.

Evlat edinmeye uygun çocukların evlat edindirildiğini vurgulayan Balcı, evlat edindirilmeye uygun olmayan çocukların da koruyucu ailelere verildiğini ifade etti.

Çocuğun, ailesinin yanında kalmasının sağlanamadığı, evlat edinme hizmetine uygun olmadığı, koruyucu aile yönteminden de yararlanmadığı durumlarda ise mecburen kurum bakımına alındığını belirten Balcı, şöyle konuştu:

"Kurum bakımı altında bulunan çocuğa aile ortamının sıcaklığını vermek mümkün değil. Onun için biz, çocuklarımızı aile ortamına benzeyen kurumlarda yetiştirelim istiyoruz. Dolayısıyla son zamanlarda yaygınlaşan sevgi evleri ve çocuk evleri uygulaması bize aile ortamına en yakın sistemi sağlıyor. Korunaklı bir sitede olabilir, çevresinde eğitim, sağlık kurumları yakın, rahatlıkla iletişim kurabileceği insanların olduğu yerlerde ev tutuyoruz. Evi dayayıp döşüyoruz. Daha sonra oraya 3 bakım elemanı alıyoruz. Sürekli 24 saat orada birinin bulunması için. Her eve 5 ya da 6 çocuk alıyoruz en fazla. Çocuklar dışarıdaki akranları gibi evde kalıyor, alışverişlerini yakın marketlerden yapıyor, komşularıyla ilişkiler geliştiriyorlar. Düğünleri, bayramları toplumun içinde yaşıyorlar."

- "Yeni çocuk yuvası yapmayacağız"

Balcı, kurum bakımının verdiği olumsuzlukların çocuk evlerinde ortadan kalktığını dile getirerek, Samsun'da 37 çocuk evinin bulunduğunu, bundan sonraki amaçlarının da kurumlarda kalan çocukları yeni çocuk evi açarak bu şekildeki hizmet modeline yönlendirmek olduğunu söyledi.

Çocuk yuvası ve yetiştirme yurdundaki çocukları, yeni açılan çocuk evlerine yerleştirdiklerine vurgu yapan Balcı,  şunları kaydetti:

"Aldığımız son bilgilere göre Türkiye genelindeki çocuk evleri sayısı bin 15'e yükseldi. Bundan sonraki süreçte yeni çocuk yuvası yapmayacağız, yeni yetiştirme yurdu binası yapmayacağız. Önümüzdeki süreç içinde aileleri ile görüşerek, akrabaları ile görüşerek durumu uygun olanları ailesinin ya da akrabasının yanında baktırıyoruz. Durumu uygun olmayanları ise çocuk evinde yetiştirmeye çalışıyoruz."

Balcı, Samsun'da 200 çocuk kapasiteli 37 çocuk evi bulunduğuna işaret ederek, 128 kişi olan çocuk yuvası kapasitesinin bu yaza kadar 70 kişiye düşeceğini sözlerine ekledi.