BATI Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED), bağlı derneklerle son zamanlarda artan terör olaylarıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Sağduyu çağrısında bulunan BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, Dağlıca ve Iğdır'daki terör eylemlerinin bardağı taşıran son damla olduğunu söyledi. Akgerman, "Türkiye'nin Ortadoğu bataklığına sürüklenmemesi için herkesin elini taşın altına koyması artık zorunludur. Terör eylemlerinin devam ettiği bu dönemde meslekleri gereği her olay ve olguya eleştirel yaklaşan gazetecileri baskı altına almak ayrıştırıcı bir tutumdur" dedi.
BASİFED merkezinde yapılan açıklamaya, federasyonun Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, Başkan Yardımcısı ESİAD Başkanvekili Salih Özen, BASİFED Yönetim Kurulu üyesi İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, BASİFED Başkan Yardımcısı EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya ve BASİFED sayman üyesi Halil Nadas ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. Dağlıca ve Iğdır'daki terör eyleminin bardağı taşıran son damla olduğuna dikkat çeken Akgerman, şöyle dedi:
"Sivil toplum kuruluşları toplumsal barışın sağlanması için bir araya gelmeli, ortak hareket etmelidir. Sosyal yardımlaşma alanında gönüllü hizmetler veren STK'lar, bu hizmetlerini artık Sivas'ın ötesine de taşımalıdır. Türkiye'nin Orta Doğu bataklığına sürüklenmemesi için herkesin elini taşın altına koyması artık zorunludur. Terör eylemlerinin devam ettiği bu dönemde meslekleri gereği her olay ve olguya eleştirel yaklaşan gazetecileri baskı altına almak ayrıştırıcı bir tutumdur. Basın, özgür olmalıdır. Özgür basın, demokrasinin temel taşlarından biridir. Hürriyet Gazetesi'ne yapılan saldırılar, gazetecileri hedef gösteren açıklamalar, korku vericidir. Gazetecilere karşı yapılan bu provokasyon çalışmalarına karşı halk dikkatli olmalıdır. Gazete ve gazeteciler, özgürlük meşalesidir."
"EKONOMİ DURMA NOKTASINA GELDİ"
Seçim hükümeti kurulmasına rağmen erken seçime yönelik belirsizliklerin olduğunu, piyasanın hassaslığını koruduğunu ve ekonominin durma noktasına geldiğini savunan Akgerman Türk Lirası'nın değer kaybetmeye devam ettiğini ve ihracatta da büyük düşüşler yaşandığı söyledi. Akgerman, "Birbirini tetikleyen seçim atmosferi, terör ve ekonomik açmazlar ülkeyi derin bir uçuruma doğru sürüklüyor. Elele verip doğru kararlara tutunamazsak, yaşanacaklardan hepimizin sorumlu olacağını unutmayalım" dedi.
Seçim güvenliğinin sağlanmasının önemli olduğuna dikkat çeken Akgerman, halkın huzurlu ve güvenli yaşamaları için ekonomiye güven duyması için devrilen masanın biran önce tekrar toparlanması gerektiğini vurguladı. Akgerman, şöyle devam etti:
"Ciddi sıkıntı var, bu sıkıntı maalesef siyasi hesapların bizi getirdiği konjonktürde olmaktadır. Halk barış istiyor. Ama maalesef oy devşirmeyi maharet sanan, 'Kolay yoldan oy devşirmenin yolu kutuplaştırma' diye bu işi körükleyenler bugün geldiğimiz noktadan yüzde yüz sorumludur. Terör örgütünü de lanetliyorum. PKK terör örgütü, bu ülkeyi terk ederek silahları teslim ederek defolmalı. Artık yeter, bu kadar acı şiddeti bu ülke hak etmiyor. Sözlerin bittiği yerdeyiz, lanet okumak yetmiyor, tek vücut teröre karşı birlik olmalıyız. Her türlü menfaati bir kenara koymak gerekiyor. Yoksa, yarın paylaşılacak menfaat kalmayacak. Seçimlerde tek parti iktidar çıkarsa çözüm süreciyle ilgili umudum var."
"İKTİDARI PAYLAŞMAYI BİLMELİLER"
Türkiye'nin laik bir ülke olarak kalması gerektiğini belirten Akgerman, iktidarı paylaşmanın bilinmesi gerektiğini vurgularken, "İkbalini korumak isteyenlerin inatlaşması bu ülkeye zarar verir. Herkesin fedakarlık yapması gerekiyor. Gerekirse koalisyon da olabilir. Bakın Manisa'da geçen yıla göre bu yıl yapılan bina sayısında yüzde 45 azalma oldu. Piyasada para dönmüyor. Yatırımlar, erteleniyor. Bu işsizliğin artması anlamına gelir. TBMM adeta bekleme odasına alındı. Bugün işi iyi giden insanlar da var ama ne kadar böyle gidecek. Muhalefete de sesleniyorum, yapıcı rol oynamaları gerekiyor. Hiç kimse siyasi bir takım hesaplar peşinden koşmamalı. Çekişme ve didişme yüzünden reformlar sekteye uğradı" diye konuştu.
"YÖNETENLER BİRLİK İÇİNDE OLMALI"
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, ülkede yaşayanlardan birlik ve beraberlik beklerken, en başta ülkeyi yönetenlerin birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri gerektiğini söyleyip, "İktidarıyla muhalefetiyle meclisteki bütün partilerin, kurum ve kuruluşların Cumhurbaşkanımız önderliğinde bir araya gelip birlik ve beraberlik mesajı vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Hepimizin içinde üzüntü var, ama şiddete başvurulmasının kimseye faydası yok" dedi.
"FIRINLARDA EKMEK BİLE ÜRETİLEMİYOR"
Doğu ve Güneydoğu'daki bir çok ilçede son 10 günde fırınların ekmek üretemez hale geldiğini belirten BASİFED Yönetim Kurulu Başkanvekili Salih Özen, "İnsanlar cenazelerini buzdolaplarında muhafaza ediyor. Durumun ne kadar vahim olduğu ortada. Merkezde oluşan çatışmalar vahim. İçimizi acıtan bu durum biran önce çözüme kavuşturulmalı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI