FRANSIZ reklamcı Jacques Sequela’nın "Yürüyen bir budala, oturan on entellektüelden daha iyidir" sözünden esinlenerek kendilerine 'Yürüyen Budalalar' ismini veren gezgin grubu, son olarak Suriye sınırındaki 'Fırat'ın İki Yanı' olarak nitelendirdiği Şanlıurfa ve Gaziantep’e gitti.
Son 5 yılda değişik coğrafyalara seyahat eden başlangıçta aynı firmada çalışan isimlerden oluşan ancak, giderek sayıları artan ve değişik kesimlerde çalışanları da kapsayan 'Yürüyen Budalalar' gezgin ekibi yine yollara düştü. Bugüne kadar sırasıyla Edirne, İznik, Bursa, Konya, Trabzon, Bosna-Hersek, Kars, İzmir, Kayseri- Kapadokya, Kosova- Makedonya, Sivas, Mardin- Diyarbakır, Van- Bitlis, İran, Erzurum ve Gürcistan’a giderek oradaki kültür ve yaşamı her anlamda yaşamaya çalışan ‘Yürüyen Budalalar’ın üyelerinden 21'i bu seyahat öncesinde yine aylar süren hazırlık yaptı. Şanlıurfa ve Gaziantep kültürü, müziğini okuyarak ve günlerce türküleri bir ağızdan okumak için ezberleyen grup üyeleri yolculuklarında kullandıkları  ‘Fırat’ın İki Yanı’ isimli bir albüm ve kitap oluşturdu.
'Yürüyen Budalalar', 'Fırat'ın İki Yanı' olarak nitelendirdikleri Şanlıurfa ve Gaziantep yolculuğu için özel kıyafetler hazırladı. Gezgin grubu üyeleri 'Peygamberler kenti' Şanlıurfa’da, şehrin sembol isimlerinden yazar Sabri Kürkçüoğlu, müzisyen Mercan Özkan, şair ve yazar Necdet Karasevda tarafından karşılandı. Grup üyeleri ‘Şanlıurfa kültürünün’ yaşayan en önemli geleneği olan sıra gecelerinden birine katılırken, Urfa ve Antep türküleri bir ağızdan okudu. Balıklıgöl, Dergah, Şanlıurfa Kalesi'nin yanı sıra dünyanın ilk üniversitesinin kurulduğu Harran İlçesi'ne özgü kümbet evlerde konuk olan 'Yürüyen Budalalar', kısa adı ‘GAP’ olan Güneydoğu Anadolu Projesi ile bereket bulan Harran Ovası’nın pamuk tarlalarında, 12 bin yıllık Göbeklitepe harabelerini gezdi.
‘Yürüyen Budalalar’ bu arada tekne ile Birecik Barajı suları altında kalan eski Halfeti ilçesi ve Rumkale'yi tekne ile dolaştı. Ayrıca, Gaziantep’te tarihi Bey Mahallesi, Uzun Çarşı (Bakırcılar Çarşısı), Zeugma Müzesi ve Antep Kalesi’ni gezdi. ‘Yürüyen Budalalar’ adına konuşan Murat Satır, Şanlıurfa ve Gaziantep’e doyamadıklarını, önümüzdeki Mart ayındaki yeni rotalarının Merzifon, Amasya ve Tokat olacağını, hazırlıklara başladıklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI