Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku alanında Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Acar, Müslümanların önemli günlerinden biri olan Kurban Bayramı’nda, kurbanlık satın alınırken dikkat edilmesi ve kurbanlık dağıtım ile ilgili bilgiler verdi.

“Bilmeden hırsızdan kurbanlık alsak ne olarak” sorusuna yanıt veren Abdullah Acar, “Kişinin aldığı malın kaynağını araştırması gerekiyor. Alacağımız kurbanın sahibi kim? Bu hayvan temiz mi beslenmiş? İyi bakılmış mı? Suni yemlerle mi büyütülmüş, beslenmiş? Bunlara nasıl dikkat ediyorsak, malı aldığımız hayvanın sahibine de dikkat etmemiz lazım. Bütün bunlara rağmen aldığımız mal hırsızlık malı ise, kişi bununla kurban kesmişse alan kişide bunu hiç bir günahı yok. O kişi kurbanını kesmiş olur ama sonradan ortaya çıkarsa, malın sahibi gelir bu malın asıl sahibi bendim. Siz nasıl olur da hırsızlık yapılan malı kestiniz gibi itirazlarda bulunursa ayrıca değerlendirilir” diye konuştu.

“Kurbanlığın yaşına dikkat edilmeli”

Alınacak kurbanlık alınmadan o hayvanın yaşına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Acar, “Koyun ve keçilerde 1 yaş. Kuzu ya da keçinin yavrusu annesinden daha gösterişli, 6 ay olmasına rağmen 1 yaşında gibi gösteriyorsa bu hayvanda kesilebilir. Büyükbaş hayvanlarda 2 yılı doldurması gerekiyor. Ancak bu 2 yıl bizim güneş yılı ile değil, ay yılı ile olmalı. Dolayısıyla İslam’da yaş, sene denildiğinde zaman 354 gün anlaşılır. Birinci yıl 354, ikinci yıl 354 toplamda 708 gün eder. Bir hayvan annesinden doğduktan sonra 709’uncu gün yani 708 günü tamamlamışsa dinen kurban edilebilir” dedi.

“Bayramın 3’üncü güne kadar kurban kesilebilir”

Bayramın 2’nci ve 3’üncü güne karar kurbanlık kesilebildiğini ifade eden Abdullah Acar, “Bayram namazının akabinde kurbanın birinci gün kesilmesinde emre uymak için acele edilmeli. Kişi kendisi kesemiyor. Kasabının gelmesini bekliyor ya da birinci gün zengin olamamış, imkân bulamamış, hayvanı kendisine teslim edilememiş, hayvanı kaçmış olabilir. Birinci gün kesilmesiyle ikinci, üçüncü gün kesilmesi arasında sevap bakımından hiç bir fark yoktur. Ancak bayramın 1’inci günü kurbanlık kesmek en iyi seçenektir” dedi.

“Kurbanlık eti kendilere 2 parça ve fakirlere 1 parçaya bölünmek Peygamber Efendimizin bir emirdir” diyen Abdullah Acar sözlerini söyle devam etti:

“Peygamber Efendimiz, kesilen hayvanın 3’e bölünmesini, 3’te 1 kısmını hemen bayram günlerinde yemek, bir kısmını iddihar etmek yani biriktirmek diğer günler için saklamak, kalan kısmını da fakirlere vermeyi tavsiye ediyor.”