Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili adayı Av. Zeynel Balkız, “Bizim bir afet yasamız var ve bu afet yasamızın afet gören çiftçiye hiçbir faydası yok.” dedi.
MHP Manisa Milletvekili adayı Av. Zeynel Balkız, seçim çalışmaları kapsamında Alaşehir ilçesini ziyaret etti. Zeynel Balkız, Alaşehir ziyaretinde ilk olarak ilçe teşkilatı ile bir araya gelerek Başkan Hüseyin Somuncu ve partililer ile uzun süre sohbet etti. Balkız, ardından Sobran ve Subaşı mahallelerini ziyaret etti. Mahalle sakinleri ile sohbet eden Balkız, sorunlarını yerinde dinledi. Subaşı mahallesinde bağları dolu yağışından zarar gören çiftçilerin sorunlarını dinleyen Balkız, devletin çiftçiye sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Balkız, 2012’de Malatya’da kayısı üreticisine zararlarının ödendiği gibi üzümcüye de devletin sahip çıkması gerektiğini dile getirdi. MHP’li Zeynel Balkız, “Bizim bir afet yasamız var ve bu afet yasamızın afet gören çiftçiye hiçbir faydası yok. Çünkü orada bir hesaplama yöntemi var, kanun böyle. Bir yerin zarar gördüğünde afet kapsamına girebilmesi için zirai alet takım, taklavat hepsinin hesabı yapılıyor. Ürünün de zararının hesabı yapılıyor. Takım, taklavatın ve sabit geliri olan malların değerinin yanında ürünün hiçbir kıymeti harbiyesi olmuyor. Sonrada istenen zarar miktarına ulaşılamadığı için de afet kapsamında değildir deniyor. Bunu neden koydunuz, bunun hiçbir faydası yok. Böyle bir destekten yararlanmak için bütün traktörlerini yaksın mı o köylüler. Ve ya evlerini mi yaksınlar. Böyle bir şey akla ve mantığa aykırıdır. Biz bunun mücadelesini vereceğiz. Eğer bir tarlaya afet vurdu ise bunun ne kadar kaybı var. Afet kapsamına bunların girmesi gerekiyor. Biz bunlar için kanun teklifi vermek istiyoruz. Bu kanun teklifi olur olmaz ama hükümetin burada dönüm başına bu zararı giderecek bir yangın faslını açması lazım. 2012 yılında Malatya’da afetten zarar gören kayısı tarlalarının hesapları yapıldı. Ağaç başına onlara tazminat ödendi. Yani bu ağaçlar yılda kaç kilo meyve verir, o kadar miktar onlara ödendi.”
Balkız, bölgede dondan zarar görmüş mahsüllerin bedelinin ödenmesi için ayrıca talepte bulunacaklarını belirterek, “Sizinle birlikte olacağız, sizinle birlikte koşacağız. Bu zararların bir şekilde giderilmesi lazım. Büyük ve sosyal devlet bunu yapar. Büyük devlet büyük devletliğini burada yapar. Zarardan ziyanda çiftçinin yanında olur. Malına veya parasını başka soyguncuya kaptıran bizce büyük devlet sayılmaz adaletsiz devlet sayılır. İnşallah üzerimize düşen vazifelerden birisi de bu adil devlet baba devlet anlayışını yerleştirmek olacak. Subaşı halkımıza tekrardan geçmiş olsun diyorum” dedi.