AK Parti MYK, önceki gün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Yıldırım’ın milletvekillerine verdiği yemek nedeniyle ara verilen toplantı, iftarın ardından gece yarısına kadar devam etti.

MYK’da, Anayasa, meclis takvimi ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yönelik şehit cenazesindeki kurşunlu protesto olayı ele alındı.

AK Parti kaynaklarının aktardığı bilgiye göre MYK’da Ahmet Davutoğlu döneminde yeni anayasa çalışmalarını yürütmek üzere Ömer Çelik başkanlığında kurulan partiçi anayasa komisyonunun çalışmalarını sürdürmesi, komisyonun partili cumhurbaşkanı modeline ilişkin anayasa değişiklik teklifi ile başkanlık sistemini öngören yeni anayasa çalışmalarını eş zamanlı yürütmesi görüşü benimsendi.

Temmuzda Meclis’te

MYK’da yapılan değerlendirmelere göre AK Parti, öncelikle mevcut Meclis aritmetiği ve dengeleri çerçevesinde hayata geçirilebilmesini daha mümkün gördüğü, fiili durumla anayasanın örtüştürülmesine de yeterli olacak partili cumhurbaşkanı modelini öncelikle gündeme getirecek.

Daha önce bu yöndeki teklifin haziran ortasında Meclis’e sunulacağı belirtilmişti. Ancak bu takvim, MHP’de iç dengeleri değiştirebilecek kongre süreci de dikkate alınarak revize edildi. Buna göre partili cumhurbaşkanı teklifinin en erken tatile girmesinden önce Temmuz sonu gibi Meclis’e sunulabileceği belirtildi.

Parti kurmayları, parti cumhurbaşkanı modeli öncelikle denense dahi, tam başkanlık sistemini öngören yeni anayasa teklifinin hazırlık çalışmalarının da devam edeceğini vurguladılar.

Yıldırım: Bilmiyordum

MYK’da Kılıçdaroğlu’na kurşun atılması olayı da gündeme geldi. Yıldırım, kurşunun Kılıçdaroğlu’na atılmadığını, önüne konulduğunu, bu kişinin de şehidin yakını olduğunu belirtti.

Yıldırım, “siz sarılıp, konuşmuşsunuz” denmesi üzerine ise, “Bilmiyordum. Sonradan öğrendim” ifadelerini kullandı. MYK’da, “CHP Kılıçdaroğlu’ndan kahraman çıkarmaya çalışıyor” değerlendirmesi yapıldı. (Milliyet)