Uydu taşımacılığı şirketi SpaceX ve elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın CEO'su Elon Musk, bugüne kadar en büyük projelerinden birini yarın gerçekleştirecek: Uzaya otomobil taşımak. SpaceX'in tasarıladığı Falcon Heavy Jumbo Roketi, Musk'ın kasımda tanıttığı otomobili Tesla Roadster'ı uzaya taşımakta başarılı olursa, faaliyetteki en güçlü roket unvanına da hak kazanacak.

Business HT'nin haberine göre, salı günü sabah saatlerinde Canaveral Burnu'ndaki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılması planlanan 27 motoru bulunuyor. Bu, uzaya sürekli uydu taşıyan Falcon 9'dan üç kat daha güçlü olduğu anlamına geliyor.

Musk söz konusu projeyi bir ay önce duyurduğunda Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bir arabanın uzay boyunca yol aldığı ve milyonlarca yıl sonra bir uzaylı tarafından keşfedilebileceği fikrini seviyorum" demişti.

Falcon Heavy Jumbo Roketi, bir spor otomobilden çok daha ağır yükleri taşımak üzere tasarlandı. 70 tonluk bir ağırlığı alçak yörüngeye yerleştirmenin maliyeti 90 milyon dolar kadar.

Yeni roket, SpaceX'in iki kilit alana girmesine de yardımcı olacak: Dünyanın hızıyla aynı hızda dönen sabit yörüngeli uydu sistemleri ve dünya ötesinin keşfi.

Şu anda NASA'nın yapımını sürdürdüğü Space Launch System (SLS), SpaceX'in Falcon Heavy Jumbo Roketi'nden daha kuvvetli ancak fırlatılması daha maliyetli olacak.

20 Temmuz 1969'Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'i aya taşıyan Apollo 11 uzay programının roketi Satürn 5 de Kennedy Uzay Merkezi'nden havalanmıştı.