Açılış konuşmasını yapan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bu organizasyonda sadece Türkiye’de değil dünyada da futbolun nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda fikirlerin ortaya konacağına inandığını belirterek, “Medeniyetlerin bir araya geldiği İstanbul’da ve ülkemizde, tüm spor camiasına katkı verecek fikirlerin, yine İstanbul’da müzakere edildikten sonra dünyaya açılacağına inanıyorum” dedi.

Kulüplerin mali durumuyla ilgili konunun önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, “Türkiye’deki futbol kulüplerinin mali yapısıyla ilgili ciddi bazı emareler var. Gelecekte bununla ilgili bazı sıkıntılı konular olabilir. Olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Şimdiden bunun çalışmasına başladık ama yasal altyapıyı oluşturarak yapmalıyız. Kulüpler yasası… Bizim bunu çok profesyonel anlamda çalışarak, şu anda geldiği noktadan artık son halini vererek, yasal altyapısını iyi kurarak ileriyi görmemiz gerekiyor. Tüm paydaşlarla yoğun çalışma içindeyiz. Bu yasal altyapılar oturmadan zaten gelecekle ilgili adımlardan bir şey elde edemeyiz” diye konuştu.

UEFA kriterlerinin uygulanması konusundaki zorunluluğu hatırlatan Bakan Kılıç, bu noktaya gelmeden işi halletmek istediklerini vurgulayarak, “Dünyanın birçok ülkesinde kulüpler sıkıntılarla karşı karşıya gelmiştir. Önemli olan altyapıyı sağlam oluşturup, kuralları doğru koyup, elde edilen gelirlerin doğru şekilde harcanmasını sağlamak” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da sporun içinden geldiğini vurgulayan Kılıç, “Başbakanlığı döneminde futbol oynadığını ve goller attığını hatırlatmak istiyorum. Futbol ve sporun içinde olan, yakından takip eden, desteklemek amacıyla ciddi çalışmalar yapan Cumhurbaşkanımız var. Spor camiası içinde olan herkesle bir arada olarak, sporumuzu daha iyi günlere taşımak için elimizden geleni yapıyoruz. Buradan çıkacak sonuçların spor camiasına hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Demirören: “Hayalim olan Süper Lig A.Ş’yi hayata geçirdik”

Kulüplerin mali yapılarının düzeltilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Yıldırım Demirören, Bakan Kılıç’ın önderliğinde hükümetten kulüplere destek beklediklerini belirterek, “Şu an maalesef Galatasaray çok önemli bir şey yaşıyor. Galatasaray’ın durumunu çözmek için de uğraşıyoruz. Sırada diğer kulüpler de var. Çıkacak yasa, kulüplerin borcunu 10 yıla bölmez ise futbol adına faydası olmaz. Kulüp idaresine sadece futbol olarak bakmayalım. Ben de başkanlığım dönemimde hatalar yaptım. Hatadan dönmek önemli. Çıkacak yasanın, kulüplerin banka ve vergi borçlarını yapılandırması gerekir” şeklinde konuştu.

Kulüpler Birliği’nin projesi olan Süper Lig A.Ş.’yi de desteklediklerini ifade eden Başkan Demirören, “Göksel Gümüşdağ’ın benim de hayalim olan fikirleriyle bu yollara geldik. Süper Lig A.Ş.’yi kurmak tüm futbol kulüplerini bir arada toplayıp ekonomik özgürlük vermek demektir. Türk futbolunun geleceği için bunu destekliyoruz. Geçen yıl haziran ayında imzayı atarken bir tereddütümü söyledim. Bu da mantalitenin değişmesi. Mantaliteden şunu kastediyorum, ben değil biz gibi düşünmemiz gerekiyor. Biz dediğim, Türk futbolu. Kulüplerimizin her kararı Türk futbolu için olmalı. Hala biz hakemleri konuşuyorsak attığımız adımların anlamı kalmaz” açıklamasını yaptı.

Almanya’da Bayern Münih Kulübü’nden örnek veren Demirören, “Bayern Münih, havuz sistemi bozulmasın diye 20 milyon avroluk bir fedakarlık yaptı. Bizlerin de bu mantıkta olması lazım. Bu mantığa geleceğimize inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Futbol Zirvesi’nin ilk bölümünde, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın yanı sıra Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Eskişehirspor Kulübü Başkanı Mesut Hoşcan ve Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz ile futbol dünyasının önde gelen isimleri ve yabancı katılımcılar da yer aldı.