Elazığ Belediyesi ile Elazığ Düşünce ve Eğitim Platformu (EDEP) iş birliğiyle ‘Çözüm Süreci ve Kazanımlar’ paneli gerçekleştirildi.
Elazığ Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Resul Şahin, EDEP Koordinatörü Feyzi Gürtürk, bazı Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Panel öncesi bir konuşma yapan Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Resul Şahin, ”Elazığ Belediyesi olarak daha çok STK ile beraber programlar yapmayı bir prensip edindik. Bu düşünceden hareketle artık Elazığ’da bir marka olmuş olan Harput Konuşmaları’ndan son 4 konuşmayı, Elazığ Belediyesi ile beraber Elazığ’daki STK platformu yürütüyor. Çünkü belediyecilik yol yapma, park açma ve yan gelip yatma yeri değildir. Belediyeciliğin ayrıca görevi de şehrin kültürüne katkı sağlamaktır. Şehrin kültürüne katkı sağlayacak bütün STK’larla beraber iş yapmaya hazırız. Bugünkü konu ’Çözüm Süreci ve Kazanımları’, bölge insanımız barışın tadını aldı. Neler kazandığını çok iyi biliyor. Daha neler kazandığımızı işin uzmanlarının ağzından dinleyeceğiz" dedi.
Moderatörlüğünü Hüseyin Sezgin Çelik’in yaptığı, TRT Kurdi Kanal Koordinatörü Mustafa Ekici, Sosyolog Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Gazeteci-Yazar Fadime Özkan’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Çözüm Süreci ve Kazanımlar’ panelinde katılımcılara önemli bilgiler aktarıldı.
Sosyolog Prof. Dr. Ergün Yıldırım, çözüm sürecinin 100 yıllık önemli bir proje olduğunu söyledi. Yıldırım, "Biz bir İslam milletiyiz, İbrahim milletiyiz ve bu İbrahim milletinin çocukları var. Bu çocuklar Kürtler, Çerkezler, Araplar, Türkmenler ve daha bir çoğu belki. Ama biz bu çocuklar olarak hep kendimizi bir millet olarak algıladık, yaşadık, kız aldık ve kız verdik. Birbirimize saygı duyduk ama bir yerden sonra başka bir şeye yöneldi ülkemiz, bu coğrafyayı yönetmeye çalışan insanlar ve dolayısıyla Kürt sorunu dediğimiz şey ortaya çıktı. İnsanların bu gerçeği görerek bu sorunu çözmek için yoğunlaşması gerekiyor. Çözüm süreci yüz yıllık önemli bir projedir" dedi.
TRT Kurdi Kanal Koordinatörü Mustafa Ekici, Ortadoğu’da kan gölü varken Türkiye’nin huzurlu olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Ekici, ”Bugün Suriye’de, Irak’ta, Lübnan’da ve Osmanlı’nın çekildiği 63 ülkenin her tarafında kan, göz yaşı ve ateş var. Sadece Suriye’de son 3 yılda 400 bine yakın kayıp var. Bu kayıpların çoğu kadın, çocuk ve sivil vatandaş. Ayrıca Irak’ta Amerika’nın işgalinden itibaren 2,5 milyon kayıptan bahsediliyor. Bunlar çok büyük rakamlar. Yani söylerken pek bir şey ifade etmiyor ama unutmayın bu 2,5 milyon, her birinin ardından çok derin acılar var. Şimdi etrafımız kan gölü ve biz gerçekten bir asudelik içinde yaşıyoruz. Bu çok büyük bir başarı ve Türkiye bunu başardı. Bunlar çok büyük ve güzel şeyler. Bir çok provokasyon oldu. Türkiye’yi bu savaşlara çekmenin hedefini güden birçok hesaplar oldu. Onların devamı gelecek şüphesiz. Ben inanıyorum ki halkların ortak iradesi, ortak dostluğu, üzerinde ontolojilerini kurduğu ortak zeminler, İslam kendi kültürleri bunlara mani olacaktır. Şimdi dediğim gibi yeniden yüz yılın başındayız" diye konuştu.
Yüz yıl önce açık kalan ne kadar hesap var ise şimdi onların hesabını görmenin tam zamanı olduğunu kaydeden Ekici, "Bunu Kürt sorunundan başlayarak göreceğiz. Bütün dünyada 127 Kürtçe kanal var. Bu kanalların bir çoğu Danimarka’dan Amerika’ya, İngiltere’den Fransa’ya hemen her ülkede bugün değil, sadece neredeyse 1950’lerden yana yayın yapan Kürtçe kanal var. Ne kadar acı ve dramatik bir şey ama bu böyle. Geç kalmış bir girişim Türkiye için ama Türkiye bir çok şeyde geç kalmıştı. Bu biraz imkan meselesi, çok şükür devletimiz belli bir noktaya geldi. Hem zihniyet olarak hem de imkanlar olarak bir noktaya geldi. Memur maaşlarını ödemekte sıkıntı çeken bir dönemden geliyoruz. Çok uzak değil dünden bahsediyorum. Bugün Kürtçe kanalı konuşuyoruz. İkinci bir Kürtçe kanal olabilir mi bunu konuşuyoruz. Kürtçe üniversiteler açılabilir mi bunları konuşuyoruz. Daha da konuşacağız yapılacak çok şey gidilecek çok yolumuz var” ifadelerini kullandı.
30 yılda 40 bin insanın hayatını kaybettiğini belirten Gazeteci-Yazar Fadime Özkan’da, kan dökülerek bir yere gelinemeyeceğini farkına varıldığını söyledi. Özkan, çözüm süreciyle gelen barışın bir şey kaybettirmediğini aksine kazanımları olduğunu artık herkesin gördüğünü dile getirdi.
Konuşmalarının ardından panel soru cevapla program sona erdi.