Giresun’un Eynesil ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Kılıç, mezgit balığının ilk kez bu yaz döneminde av vermediğini belirterek “Eğer bu durum böyle devam ederse balıkçılık Karadeniz'de tarih olacak. Biz mezgit balığını gördük ama bizden sonraki nesil bu gidişle ya televizyonlarda ya da fotoğraflarda görecek” dedi.

YUNUSLAR BALIK AĞLARINI PARÇALIYOR!..
Karadeniz’de balık ve balık türlerini azalmasındaki ilk nedeni Yunus balıklarına bağlayan Eynesil Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Kılıç, “Kendimi bildim bileli balıkçılık yapıyorum. Bu güne kadar yaz döneminde mezgit balığının av vermediğini görmedim. Son yıllarda Yunus balığında korkunç artış meydana geldi. Yunus balığının artmasıyla birlikte mezgit ağlarımız parçalanmaya başladı. Şu anda mezgit avcılığı yapamaz hale geldik ve kurduğumuz an ağımız paramparça oluyor. Yunus balıkları balık türlerini korkutuyor ve avlandıkları yerden kaçırıyor, balık yumurtlama yapamıyor. Bir yunus balığı günde ortalama 35-40 kg balık yiyor. Geçmiş hükümetlerimiz tarafından yunus balıkları için Uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınmış ve bu anlaşmalara istinaden bu balıkların avlanmaları gündeme gelmiyor. Ege bölgesi ve Karadeniz bölgesinde yunus balıkları artık denize sığmıyor ve bunun için gereken düzenlemeler yapılması lazım” diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AŞIRI KİRLENME
“Son dönemlerde denizlerin aşırı kirlenmesi, iklim değişikliği, aşırı avcılık ve boyu küçük balıkların avlanılması Karadeniz’in bereketini bitirme noktasına getirmiştir" diyen Kılıç, "Balıkçılarımız şu an çok zor durumda ve biz ailelerimizi bununla geçindiriyoruz. Eğer bu durum böyle devam ederse balıkçılık Karadeniz de tarih olacak. Biz mezgit balığını gördük ama bizden sonraki nesil bu gidişle ya televizyonlarda ya da fotoğraflarda görecek. Mezgit dip ağlarının 18 cm sınırlandırılması gerekiyor, bunu içinde gereken yerlere yazılarımızı yazdık ve olumlu cevap verilmediği gibi gündeme de alınmadı. Şu anda mezgit ağı göz açıklığı 15 hatta 14 milime düştü. Bu ne demek? Bu mezgit balığı tam olgunlaşmadan avlanması demek, mezgit balığı tam olgunluğa erişemediği içinde yumurtlamayı gerçekleştiremiyor” diye konuştu.