Ümit TÜRK / İstanbul,() HRANT Dink suikastına ilişkin olarak, "Kamu görevlilerinin ihmali olduğu" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 şüpheli ile aynı soruşturmada daha önce "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan tutuklanan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de aralarında bulunduğu 4 şüpheli, "tasarlayarak kasten öldürme", "suç örgütü kurmak" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından serbest bırakıldı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastine ilişkin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Gökalp Kökçü tarafından, "Kamu görevlilerinin ihmali olduğu" iddiasıyla yürütülen soruşturmada, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 9 emniyet görevlisinin hakim sorgusu saat 00.30 sıralarında sona erdi.

5 EMNİYET GÖREVLİSİ SERBEST KALDI

Şüphelilerin sorgularının ardından İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, "Tasarlayarak öldürme" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından tutuklanmaları istenen Faruk S., Yılmaz A., Osman G. ile Mehmet A. ve Onur K.'nın, üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu dikkate alarak şüpheliler hakkında tutuklama tedbirinin mağduriyete sebeb olacağı nedeniyle serbest bırakılmalarına karar verdi.

AKYÜREK VE 3 ESKİ POLİS DE BU SUÇLARDAN SERBEST BIRAKILDI

Mahkeme, daha önce "Kasten öldürmenin ihmalî davranışla işlenmesi" suçundan tutuklu bulunan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in "Suç örgütü kurmak" ve "Tasarlayarak öldürme" suçlarından, eski Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir, Emniyet Amiri Özkan Mumcu ile polis memuru Muhittin Zenit de "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" ve "Tasarlayarak öldürme" suçlarından üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu dikkate alarak şüpheliler hakkında tutuklama tedbirinin mağduriyete sebeb olacağı gerekçesiyle serbest bırakılmalarına hükmetti.

CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Ramazan Akyürek, Ercan Demir, Özkan Mumcu ve Muhittin Zenit'in "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan tutukluluk halinin devam etmesi nedeniyle bu 4 kişi, mahkemenin kararının ardından tutuklu bulundukları cezaevine gönderildi.

GÜLER SAVCILIK İFADESİNİN ARDINDAN SERBEST BIRAKILDI

Ayrıca hakkında gözaltı kararı çıkarılan ancak kendisi teslim olan Eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ise savcılık ifadesinin ardından bugün serbest bırakılmıştı.

SORUŞTURMADA 5 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Soruşturma kapsamında, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir, Emniyet Amiri Özkan Mumcu ve polis memuru Muhittin Zenit, "İhmalî davranışla ölüme sebebiyet vermek" suçundan tutuklanmıştı. Daha öncede Ali Fuat Yılmazer de, "Tasarlayarak adam öldürmeye yardım etmek" ve "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından tutuklanmıştı.